Pirmie iespaidi: Hyundai IONIQ Hybrid

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Automobiļiem ar tradicionālajiem iekšdedzes dzinējiem nākotne nav diez cik rožaina. Turpretī mašīnu, kas brauc ar vēja ģeneratoru parkos ražotu elektrību, kļūs aizvien vairāk.

 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Viens no trim IONIQ

Mūsdienās jau gandrīz ikviens sevi cienošs autoražotājs piedāvā ne tikai benzīna un dīzeļauto, bet arī iespēju izvēlēties mašīnas, kas pie katras iespējas jālādē gluži kā mobilais telefons, jo brauc tikai elektriski, vai arī izmanto iekšdedzes dzinēja un elektromotora kombināciju, tātad ir hibrīdi.

Hyundai modeļu klāstā kopš 2016.gada ir modeļu saime IONIQ, kas šāda tipa automobiļus piedāvā visām gaumēm. Pirmkārt, tajā ietilpst tīrs elektroauto. To

uzlādē no rozetes vai ar speciālu iekārtu, un teorētiski tas var nobraukt līdz pat 280 kilometriem,

ja par mērījuma pamatu ņem jauno Eiropas braukšanas ciklu (NEDC), vai 200 km, ja mēra pēc ASV Vides aizsardzības aģentūras (EPA) standartiem. Otrkārt, IONIQ saimē ir divi hibrīdauto - viens plug-in versijā, ko iespējams uzlādēt no rozetes un elektriski veikt līdz aptuveni 50 kilometriem tālu ceļu, un otrs klasiskais hibrīdauto ar elektormotoru, kurš atslogo iekšdedzes dzinēju un tā palīdz taupīt degvielu.

Kad zemi klāja biezs dzeltenu lapu slānis, TVNET rīcībā nonāca par Latvijas EKO auto 2017 atzītā IONIQ versija Hybrid. Automobilis ir apgādāts ar 1,6 litru degvielas tiešās iesmidzināšanas benzīna motoru (105 ZS un 147 Nm), kā arī 44 zirgspēku elektromotoru, kura griezes moments ir vēl nedaudz augstāks. Hibrīdsistēmas kopējie veiktspējas rādītāji ir 141 ZS un 265 Nm, kas gan nav nekas kosmisks vai pat ievērības cienīgs, taču vairumam autobraucēju, kam

svarīgi ir pārvietoties starp nospraustajiem galapunktiem, nevis par katru cenu krustojumā «izkost» citu Hyundai,

pamata vajadzības apmierinās ar rezervi. Pie tam, ja salīdzina ar hibrīdauto, ko var uzskatīt par etalonu, no kā mācīties, tas ir - Toyota Prius, Hyundai IONIQ Hybrid ir īsta divu sajūgu automātiskā ātrumkārba ar sešiem pārnesumiem. Minētais japāņu konkurents tikmēr aizvien piedāvā bezpakāpju variatoru, ko uzskata par efektīvāku vilkmes pārneses līdzekli.

Foto: Ingars Tenis, TVNET
 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Viegli un ekonomiski braukt

Tā kā nav CVT transmisijām raksturīgās īdēšanas paātrināšanās brīdī un spēka iekārtu duets ir pietiekami jaudīgs, braukt ar IONIQ Hybrid ir visnotaļ patīkami.

Auto nevedina uz trakošanu, drīzāk relaksētu pārvietošanos,

un vēlmi pieturēties pie šādas braukšanas manieres spēcina instrumentu paneļa iestatījumos atrodamā indikācija par to, kāds ir ekonomiska, kāds ir normāla un kāds ir agresīva braukšanas stila īpatsvars.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Oficiālajos tehniskajos datos minēts, ka IONIQ Hybrid vidēji kombinētā ciklā iztiek ar 3,4 litriem benzīna uz 100 kilometriem. Iespējams, ja 100% no laika pavada, braucot ekonomiski. Ja apmēram 20 procentus laika atļaujas braukt normāli, tad IONIQ vidēji ēd 5,2 litrus. Arī tas nav peļami, ja ņem vērā, ka iepazīšanās brauciens lielākoties noritēja Rīgas džungļos dažādos diennakts laikos.

Foto: Hyundai
 
Foto: Hyundai

Atšķirīgs dizains

Ja eksterjera dizains apzināti veidots, lai IONIQ atšķirtos no pārējiem zīmola modeļiem, tad salonā ir maz akcentu, kas uzreiz nodotu mašīnas piederību hibrīdautomobiļiem. Te viss ir kā gluži parastā automobilī, protams, ar dažām modelim specifiskām funkciju pogām. Par vadītāja sēdvietu grūti piebilst ko negatīvu, ja nu vienīgi to, ka apdares materiāli kokpitā varēja būt mazāk vienkārši. Bet,

ja nepiemīt nepārvarama tieksme nepārtraukti glāstīt durvju paneļus un viduskonsoli, montāžas kvalitāte bažas nerada.

To pašu var teikt arī par aizmugurējo stiklu sadalošo stila elementu, kas redzamību būtiski netraucē.

Foto: Hyundai

Pēc tam kad ir pabūts Volkswagen Arteon vai Bentley Flying Spur, šķiet, ka mašīnā, kurā aizmugurējie pasažieri nevar sakrustot kājas, ir telpas deficīts. Nevar noliegt, ka ir šādas klases mašīnas, kurās jumts tik ļoti «nespiež» uz galvu un ceļi no atzveltnēm ir tālāk, taču ikdienas lietošanai, valsts mēroga izbraucieniem IONIQ ir gana komfortabls. Turklāt Hybrid versijā tam ir arī lielākais no iespējamajiem bagāžnieka ietilpības rādītājiem - 443 - 1505 litri. Salīdzinājumam - Plug-in Hybrid modelis piedāvā 341 - 1401 litru, bet elektriskais IONIQ - 350 - 1410 litrus.

Foto: Hyundai
 
Foto: Hyundai

IONIQ no 23 990 eiro

Bāzes komplektācijā Comfort Hyundai IONIQ pieejams par nepilniem 24 tūkstošiem eiro. Bagātīgāk aprīkotais Style līmeņa automobilis izmaksās par 4 tūkstošiem vairāk. Protams, pastāv papildu aprīkošanas iespējas, taču jāsaka, ka IONIQ jau standartā ir labi apgādāts automobilis.

Hyundai IONIQ Hybrid tehniskie dati

Iekšdedzes dzinējs1580 cm3
Jauda105 ZS @ 5700 rpm
Griezes moments147 Nm @ 4000 rpm
Elektromotors43,5 ZS, 170 Nm
Hibrīdsistēmas kopējā jauda141 ZS, 265 Nm
0-100 km/h10,8 sekundes
Vmax185 km/h
Patēriņš pilsētā3,4 l/100 km
Patēriņš ārpus pilsētas3,6 l/100 km
Vidējais patēriņš3,4 l/100 km
CO2 izmeši79 g/km
Garums4470 mm
Platums1820 mm
Augstums1450 mm
Riteņu bāze2700 mm
Klīrenss140 mm
Pašmasa1445 – 1552 kg
Pilna masa1870 kg
Degvielas tvertne45 litri
Bagāžnieks443 – 1505 litri
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu