Pabriks: ASV lēmums ieviest muitas tarifus grauj transatlantisko vienotību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

ASV muitas tarifu ieviešana no Eiropas Savienības (ES), Kanādas un Meksikas importētajam tēraudam un alumīnijam, kas spēkā stāsies piektdien, grauj transatlantisko vienotību, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Kā informēja deputāta palīdze Inga Tauriņa, Pabriks uzskata, ka ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums nepagarināt izņēmumus no ES, Kanādas un Meksikas importētajam tēraudam un alumīnijam, bet ieviest muitas tarifus, ir negaidīts, un tas grauj transatlantisko vienotību, kas šī brīža trauksmainajā pasaulē ir negatīvs signāls.

«No ES puses tika darīts daudz, lai šādi tarifi netiktu ieviesti un tiktu rasts kopējs risinājums, diemžēl Trampa lēmums ir tāds kāds tas ir. Tas ir apvainojums ASV sabiedrotajiem, sākot ar Kanādu, kura ir lielākā tērauda importētāja no ASV, un beidzot ar ES, kura pati saskaras ar ražošanas jaudas pārpalikumiem. Ir skaidrs, ka šāds lēmums nedos pozitīvu ekonomisku pienesumu ne ASV, ne Eiropai, bet gan Ķīnai un Krievijai, kas turpinās diktēt tērauda un alumīnija cenu tirgū. Tramps ir izvēlējies nepareizo mērķi un stratēģiju, lai šo ASV iekšpolitisko problēmu risinātu, turklāt globāli vājinot visu Rietumu pasauli,» norāda Pabriks.

Starptautiskās tirdzniecības komitejas (INTA) loceklis skaidro, ka Latviju un visu Baltijas reģionu šis lēmums ietekmēs politiski, jo, palielinoties eskalācijai starp ES un ASV, eventuāli varētu tikt apdraudēta arī sadarbība drošības jautājumos. Šobrīd daudzas ES valstis, tajā skaitā Vācija, joprojām NATO budžetā neiemaksā 2% no kopprodukta, tāpēc ASV atbalsts joprojām ir ļoti būtisks.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Donalds Tramps 8.martā parakstīja rīkojumu par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un 10% tarifu piemērošanu alumīnija importam, bet atlika šo tarifu piemērošanu ES, Meksikai un Kanādai. Tramps «ir nolēmis Kanādas, Meksikas un ES gadījumā nepagarināt [uz tām attiecinātos] izņēmumus, un tādēļ tām no pusnakts tiks noteikts 25% tarifs tēraudam un 10% alumīnijam,» žurnālistiem ceturtdien sacīja ASV tirdzniecības ministrs Vilburs Ross.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers pēc ASV paziņojuma par tarifu noteikšanu tērauda un alumīnija importam no ES sacīja, ka ES tuvāko stundu laikā paziņos par pretpasākumiem.

Tikmēr Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdienas vakarā telefonsarunā ar ASV prezidentu paziņoja, ka ASV muitas tarifi tērauda un alumīnija importam no ES ir «nelikumīgi» un ka ES atbildēs uz tiem «stingrā un samērīgā veidā». Makrons, kurš izveidojis labas attiecības ar Trampu, telefonsarunā aicināja viņu piedalīties sarunās ar ES, Ķīnu un Japānu, lai pastiprinātu Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumus.

Makrons nosauca lēmumu noteikt tarifus par «kļūdu» un brīdināja, ka «ekonomiskais nacionālisms» sodīs visus, tai skaitā ASV.

Savukārt Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs ceturtdien paziņoja, ka Francija atteiksies iesaistīties tirdzniecības sarunās ar ASV, kamēr ir spēkā šie tarifi. «Mēs atsakāmies vest sarunas spiediena apstākļos,» Lemērs sacīja reportieriem, dodoties uz Lielā septiņnieka (G7) sanāksmi Kanādā. «Tas, ka mūs skar tarifi, nepalīdzēs mums atvērt durvis uz jebkāda veida sarunām.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu