ST atsaka skolēnam ierosināt lietu par saspringtā eksāmenu grafika atbilstību Satversmei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Satversmes tiesa (ST) atteikusi ierosināt lietu par valsts pārbaudes darbu grafika atbilstību Satversmei pēc Ventspils 6.vidusskolas 12.klases skolēna Ņikitas Kovaļova iesnieguma, apstiprināja ST pārstāve Ketija Strazda.

Kovaļovs pret saspringto 2017./2018.mācību gada grafiku iestājās jau kopš pērnā gada rudens. Skolēnu neapmierināja tas, ka ir gaidāmi divi eksāmeni pēc kārtas - 21.maijā un 22.maijā.

Kā liecina Latvijas sabiedrisko mediju portālā «www.lsm.lv» pieejamā informācija, Kovaļovs vērsies arī Tiesībsarga birojā un Veselības, Izglītības un zinātnes (IZM) ministrijās un citās valsts iestādēs. Kritiku šādam grafikam izteica arī Tiesībsarga biroja pārstāve Laila Grāvere, norādot, ka būtu jāvērš IZM uzmanība, lai tādas situācijas vairs nebūtu, jo starp eksāmeniem tiešām nav nevienas brīvas dienas.

Citas atbildīgās institūcijas norādījušas, ka ne visiem skolēniem ir vienāds stresa līmenis, kā arī skolēniem esot iespēja pārbaudes darbu kārtot papildu termiņā, ja ir attaisnojošs iemesls.

Kā ziņots, Kovaļovs sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» bija uzsācis arī parakstu vākšanu par vienas dienas pārtraukuma nodrošināšanu starp pārbaudes darbiem skolās.

Viņš uzsvēra, ka ne Vispārējās izglītības likumā, ne likumā par valsts pārbaudījumu norises kārtību nav noteikts, ka starp diviem skolas vai valsts pārbaudes darbiem ir jābūt minimālam vienas dienas pārtraukumam. Kovaļovs skaidroja, ka skolas pārbaudes darbi ir gan kontroldarbi par tēmām, gan darbi, kurus veido skolas administrācija, bet valsts pārbaudes darbi ir eksāmeni.

Iniciatīvā uzsvērts, ka šī trūkuma dēļ vairākās skolās tiek organizēti pat vairāki pārbaudes darbi vienā dienā un vairākas dienas pēc kārtas, kas, Kovaļova ieskatā, ir pilnīgi nepareizi. Pirmkārt, gatavoties vairākiem pārbaudes darbiem ir ļoti grūti, tāpēc pazeminās skolēnu rezultāti un vēlme gatavoties. Otrkārt, skolēniem sāk pietrūkt brīvā laika, kas neļauj daudzpusīgi izglītoties, nav iespējams piedalīties ārpusskolas pasākumos. Treškārt, šāda pārslodze apdraud skolēnu veselību, samazina miega daudzumu un atpūtas laiku, uzskaitīja iniciatīvas autors.

Tāpēc viņš rosināja atbalstīt iniciatīvu, kas paredz izmaiņas Vispārējās izglītības likumā, valsts pārbaudījumu norises kārtībā un noteikumos par valsts pārbaudes darbu norises laiku gan 2017./2018.mācību gadā, gan nākamajos mācību gados, lai valsts un skolas pārbaudes darbi tiktu organizēti ar minimālu vienas dienas pārtraukumu starp diviem darbiem.

Patlaban šāda parakstu vākšanas iniciatīva portālā nav atrodama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu