Kantāne lasīs fragmentus no Ziedoņa iepriekš nepublicētajām dienasgrāmatām

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mūzikas namā «Daile» 16. novembrī pirmizrādi piedzīvos koncertuzvedums «Citādas debesis, tā pati dvēsele», kurā skanēs mūzika, fragmenti no dzejnieka Imanta Ziedoņa dienasgrāmatām un dzejnieka dzeja, epifānijas.

Koncertuzvedumā fragmentus no Ziedoņa iepriekš nepublicētajām dienasgrāmatām lasīs dzejnieka dzīvesbiedre un aktrise Ausma Kantāne, savukārt dzeju un epifānijas lasīs aktieris Vilis Daudziņš, bet Ziedoni un viņa dzeju mūzikā atspoguļos ģitāras virtuozs Kaspars Zemītis ar improvizācijām, kas savīsies ar lasītā tēmām.

Koncertuzveduma režisors ir Pēteris Krilovs, kurš šodien žurnālistiem stāstīja, ka programma iecerēta kā improvizācijas vakars, kur mākslinieki viens otru papildinās.

Krilovs stāstīja, ka, veidojot dokumentālās filmas, daudz strādājis ar arhīvu materiāliem un tajā laikā viņš ievērojis vienu lietu. «Ievēroju, ja cilvēks ir dzīvs un viņš pasaka kādu domu, tad šī doma ir gaisīga. Savukārt, ja cilvēka vairs nav starp mums un mēs lasām viņa pierakstītās domas, tad tas jau ir milzīgi smags materiāls un tas atstāj uz mums daudz lielāku iespaidu,» sacīja režisors.

Viņš arī atzīmēja, ka Ziedonim ir daudz zīmīgu novērojumu un tas, ko Ziedonis savulaik ir pierakstījis, ir aktuāls arī šodien. Pamata darba materiāls koncertuzvedumam ir Ziedoņa 2003.gada dienasgrāmata.

Kantāne uzsvēra, ka Ziedonim ir vēl 30 nepublicētas dienasgrāmatas. Koncertuzvedumā tiks lasītas vēl nepublicētās dienasgrāmatas, kur dzejnieks pierakstījis domas par savā ģimenē, tuvinieku un draugu dzīvēs notiekošo, kā arī Latvijas un pasaules notikumiem un pārmaiņām.

Aktrise un dzejnieka dzīvesbiedre bilda, ka jau kādu laiku ir prom no teātra, taču zinājusi, ja ko gribēs taisīt, tad tam jānotiek sadarbībā ar Krilovu, jo viņam ir skats uz nākotni un viņš ļoti labi jūt arī šodienu.

Aktieris Vilis Daudziņš piedalās preses konferencē mūzikas namā "Daile", kurā informē par jaunu koncertuzvedumu, kurā tiks izmantoti fragmenti no Imanta Ziedoņa darbiem
Aktieris Vilis Daudziņš piedalās preses konferencē mūzikas namā "Daile", kurā informē par jaunu koncertuzvedumu, kurā tiks izmantoti fragmenti no Imanta Ziedoņa darbiem Foto: Evija Trifanova/LETA

Kantāne stāstīja, ka saistībā ar Raiņa 150 gadu jubileju mājās atradusi nelielu sarkanu grāmatiņu - dienasgrāmatu, kuru Ziedonis rakstījis 2005.gadā pēc piedzīvotā insulta. Par to, ka tas rakstīts pēc insulta, liecina ķeburainais rokraksts. Izrādās, ka to grāmatiņu dzejnieks bija gatavojies lasīt 2005.gada Epifāniju dienās. «Ja citi cilvēki pēc piedzīvotā insulta paliek mierīgi, tad viņš bija hiperaktīvs un viņu urdīja kaut kāds nemiers. Tikai tagad es saprotu, ka šis nemiers viņam bija tā dēļ, ka viņš saprata, ka šo grāmatiņu viņš Epifāniju dienās pats vairs nenolasīs,» sacīja aktrise, skaidrojot, ka tas bijis pamudinājums radīt programmu, kurā tiktu lasīti vēl nepublicēti Ziedoņa darbi.

Mūziķis Zemītis vēstīja, ka viņa uzdevums šajā koncertuzvedumā būs mēģināt parādīt Ziedoni caur mūziku. Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka katrs Ziedoni var parādīt tikai tā, kā pats viņu redz.

Savukārt aktieris Daudziņš piebilda, ka koncertuzvedums ir šajā radošajā procesā iesaistīto cilvēku satikšanās uz mirkli. «Tas ir iemesls priekam - derīgam, vērtīgam un pievilcīgam priekam,» sacīja Daudziņš.

Režisors Pēteris Krilovs, mūziķis Kaspars Zemītis un aktrise Ausma Kantāne piedalās preses konferencē mūzikas namā "Daile", kurā informē par jaunu koncertuzvedumu, kurā tiks izmantoti fragmenti no Imanta Ziedoņa darbiem
Režisors Pēteris Krilovs, mūziķis Kaspars Zemītis un aktrise Ausma Kantāne piedalās preses konferencē mūzikas namā "Daile", kurā informē par jaunu koncertuzvedumu, kurā tiks izmantoti fragmenti no Imanta Ziedoņa darbiem Foto: LETA

Koncertuzvedums «Citādas debesis, tā pati dvēsele» mūzikas namā «Daile» notiks 16. novembrī un 17. novembrī.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties «Biļešu paradīzē». Biļešu ienākumi tiks ieguldīti Imanta Ziedoņa muzeja attīstībā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu