Kāpēc cilvēki viduslaikos staigāja savādāk?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Pastāv daudzas lietas par viduslaikiem, kas mūsdienu cilvēkiem varētu šķist pavisam svešas un neierastas, piemēram, toreiz neeksistēja kanalizācija vai tualetes papīrs un katru mazāko kaiti ārstēja ar pamatīgu asins nolaišanu. Tomēr pavisam pārsteidzoši ir tas, ka viduslaiku cilvēki pat staigāja savādāk nekā ļaudis mūsdienās, vēsta izdevums «All That Is Interesting».

Kā redzams video, viduslaiku Eiropā cilvēkiem nebija pieejami apavi ar stingru un cietu zoli, kā tas ir mūsdienās. Ja tev bija kurpes, tad tās, visticamāk, bija līdzīgas ādas zeķēm, tāpēc, lai pasargātu pēdas no traumām, cilvēkiem nācās staigāt krietni vien citādi nekā mūsdienu cilvēkiem, kuru biezās zābaku zoles ļauj bez bēdu bradāt pa brikšņiem vai ielām.

Video, kas filmēts kādā Vācijas viduslaiku muzejā, parāda Rietumeiropas viduslaiku cilvēku kustību mehāniku.

Viduslaiku cilvēka solis vairāk tika fokusēts uz pēdas pirkstgaliem nevis papēdi, kā tas ir mūsdienu cilvēkiem. Cilvēki tajā laikā apkārt staigāja, pastiepjot pirkstgalus uz priekšu, pirms uz zemes nolika pilnu pēdu. Šāda gaita prasa vairāk muskuļu spēka, tāpēc viduslaiku cilvēkiem bija ļoti spēcīgi ikri.

Šāda gaita ļauj staigātājam vispirms ar pirkstgaliem pārbaudīt ceļu sev priekšā, izvairoties no potenciālajiem akmeņiem, koka šķēpelēm vai pat indīgām čūskām. Ja tu pirmos uz zemes noliec pēdas pirkstgalus, vienmēr paliek iespēja atraut pēdu atpakaļ, izvairoties no uzkāpšanas asam akmenim vai čūskai, bet, ja uz zemes ar visu svaru tiek likts papēdis, tad to atraut no zemes ir daudz grūtāk un neveiklāk.

Ap 16. gadsimtu cilvēki sāka valkāt kurpes ar biezāku zoli, kas ļāva staigāt, nebaidoties savainot savas pēdas.

Modernajā pasaulē cilvēki, kuri nevalkā kurpes, staigā līdzīgi kā cilvēki viduslaikos. Arī daži skriešanas entuziasti izmanto kurpes ar plānu zoli, lai izvairītos no ceļu traumām, tomēr arī šādai iešanas un skriešanas tehnikai ir savas ēnas puses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu