Premium īpašumu tirgus kļūs arvien pieejamāks vietējam pircējam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Augstākā komforta līmeņa jeb premium īpašumi kļūst arvien pieejamāki vietējam pircējam, kurš tos galvenokārt izvēlas Rīgas centra rajonā esošajos namos un bieži vien - kā savu līdzekļu ieguldījumu objektus. Tādējādi pašmāju klienti kļūst par šā īpašumu segmenta tirgus aktivitātes galveno dzinējspēku.

Pieejamo Rīgas augstas klases jeb premium dzīvokļu īpašumu piedāvājumā novērota vislielākā darījumu aktivitāte: 2017. gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, fiksēts pieaugums par 10,5% jeb noslēgti vairāk nekā 300 darījumu kopsummā virs 60 miljoniem eiro. Latvijas tautsaimniecības izaugsme, kas pērn bija straujākā pēdējo sešu gadu laikā, kā arī algu pieaugums un jaunā Altum programma jaunajiem speciālistiem ļauj prognozēt pozitīvās tendences turpināšanos arī šogad, pamatojoties uz apkoptajiem datiem, secina «Baltic Sotheby’s International Realty» pārdošanas konsultante Inese Zaķīte.

Premium īpašumu segmentu dala četrās daļās: tā saucamais «pieejamais premium segments» jeb īpašumi cenu grupā no 150 līdz 300 tūkstošiem eiro, tam seko īpašumi no 301 līdz 500 tūkstošiem eiro, tad - īpašumi no 500 tūkstošiem līdz miljonam eiro, un dārgākie - no miljona eiro un vairāk. Pēdējo gadu tendences liecina, ka premium tirgū toni nosaka vietējais pircējs, kurš visbiežāk izvēlas augstākā komforta līmeņa īpašumus t.s. pieejamajā cenu grupā no 150 līdz 300 tūkstošiem eiro, galvenokārt - dzīvokļus Rīgas centrā.

«Līdz 2016. gadam premium īpašumu pircēju proporcija bija 40:60, kur lielākā daļa bija nerezidenti, bet jau vairākus gadus novērojam otrādu tendenci, kur lielākā daļa ir vietējais pircējs, kuram šie īpašumi kļuvuši pieejamāki, un ir fiksēta pieaugoša pieprasījuma tendence. To ir sekmējusi straujāka ekonomiskā izaugsme, algu pieaugums un arī valsts atbalstītā Altum programma.

Kopš martā ieviesta jauna Altum programma jaunajiem speciālistiem bez darījuma summas ierobežojuma, prognozējam, ka tas vēl vairāk veicinās premium segmenta izaugsmi,» komentē I. Zaķīte.

Augstākā komforta līmeņa dzīvokļu īpašumu segmentā no darījumu apdzīvotām vietām dominē Rīga. No kopumā 2017. gadā valstī veiktajiem 497 premium dzīvokļu īpašumu darījumiem 377 darījumi bija Rīgā.

Kā skaidro «Baltic Sotheby’s International Realty» pārdošanas konsultante Inese Zaķīte, pēdējo gadu laikā šajā īpašumu tirgus segmentā novērota stabilitāte ar izaugsmes tendenci: daudzi namīpašnieki renovē savus īpašumus, piedāvājot iegādāties dzīvokļus, kā arī tiek attīstīti jaunie projekti. Rīgas premium dzīvokļu darījumu vidū joprojām darījumiem aktīvākā apkaime ir Rīgas centrs, īpaši - klusā centra ēkās, kas būvētas pirms 21.gs. Tomēr arī aktivitāte jaunos projektos neatpaliek: pieprasījums šajos īpašumos ir stabils kopš 2015. gada, kad vidēji gadā tiek veikta aptuveni puse no visiem premium dzīvokļu darījumiem Rīgā. Viena no aktīvākajām jauno projektu Rīgas perifērā centra apkaimēm ir Skanstes rajons, kur premium īpašumus izpērk jau celtniecības stadijā.

Nemainīgs pieprasījums ir saglabājies pēc 2 līdz 3 istabu dzīvokļiem, bet pēdējā laikā tas audzis pēc 4 līdz 5 istabu premium dzīvokļiem, ko iegādājas lielas ģimenes.

I. Zaķīte komentē: «Redzam, ka tirgus situācija kopumā mainās, un noteikti izmaiņas ieviesīs arī šā gada notikumi banku sektorā. Aizvien vairāk klientu izskata iespēju investēt premium klases īpašumos, ar peļņu 3 līdz 5% gadā, kas ir izdevīgāk un arī drošāk, nekā glabāt līdzekļus bankas depozītā.»

Prognozējot Rīgas augstāko klašu dzīvokļu tirgus attīstību šogad, «Baltic Sotheby’s International Realty» pauž uzskatu, ka līdzšinējā aktivitāte liecina par to, ka tendences turpināsies: vietējie pircēji būs dzinējspēks šim tirgus segmentam, kādēļ arī to attīstība vērsīsies plašumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu