Ierauj 100 gramus un sadusmojas: kā Maskavas muzejā apskādēja Ivana Bargā gleznu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Piektdien muzejā Maskavā tika pamatīgi apskādēts viens no Krievijas slavenākajiem mākslas darbiem - 19. gadsimta meistara Iļjas Repina gleznotais Ivana Bargā portrets. Par uzbrukumu atbildīgais 37 gadus vecais Igors Podporins stāsta, ka pēc gleznas aplūkošanas esot «ierāvis» un sabojājis gleznu, viņaprāt nepareizās vēstures interpretācijas dēļ, ziņo aģentūra «Reuters».

«Es uz to paskatījos,» policijas video stāsta 37 gadus vecais Podporins. «Astoņos vakarā nolēmu aiziet uz kafejnīcu. Izdzēru 100 gramus degvīna. Es nemaz nedzeru degvīnu, bet biju emociju pārņemts.»

Ap muzeja slēgšanas laiku viņš tika garām vairākiem darbiniekiem un, paņēmis metāla drošības stabu, sāka dauzīt gleznu.

1885.gada gleznu bieži ierindo starp tādiem pasaules mākslas meistardarbiem kā Leonardo da Vinči «Mona Liza».

Gleznā Ivans Bargais attēlots, aplicis rokas ap savu mirstošo dēlu, kuru pats nogalinājis. Nežēlīgais 16. gadsimta valdnieks pēdējā laikā Krievijas nacionālistu vidū piedzīvojis sava veida reabilitāciju, un daži uzskata, ka gleznā attēlotie notikumi nomelnojot Ivanu Bargo.

Podporins sabojāja gleznu trīs vietās, kā arī nodarīja bojājumus tās rāmim.

Taču Tretjakova galerija paziņojusi, ka «laimīgas sakritības» dēļ postījumi netika nodarīti visgrūtāk atjaunojamajām gleznas daļām - varoņu sejām un rokām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu