Senās alus darītavas «Kimmel» kvartālu pārveidos par biznesa centru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia

Rīgas pirmās alus darītavas «Kimmel» kvartālā, kas atrodas starp Skolas, Bruņinieku un Krišjāņa Valdemāra ielām, jau šogad sāksies būvniecība, informēja projektu attīstītāji. Drīzumā vēsturiskās alus darītavas «Kimmel» vietā atradīsies mūsdienīgs biznesa kvartāls.

Pirms vērienīgo darbu sākšanas, pašlaik notiek darbs ar konkursa uzvarētājiem, lai izvēlētos vienu atbilstošāko projektu gan kvalitātes, gan oriģinalitātes un funkcionalitātes ziņā. Konkursā interesi izrādīja 400 arhitektu biroji no visas pasaules, taču no tiem tikai 10 bija attīstības priekšlikumi. Konkursa priekšlikumus vērtēja atbilstošo jomu vadošie speciālisti, institūciju - Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta, Rīgas pilsētas Būvvaldes un Latvijas Arhitektu savienības - pārstāvji, kā arī starptautiski atzīti arhitekti.

Foto: Kārlis Graudiņš

«Konkursā lielākais izaicinājums arhitektiem bija piedāvājumā iekļaut vēsturisko ēku saglabāšanu, lai nepazaudētu Rīgas vēsturiskā centra apbūves principus. Arhitektūras metu konkursam veltīta liela uzmanība un apjomīgs finansiālais ieguldījums, lai piesaistītu starptautiskus un godalgotus arhitektus ar nopietnu pieredzi kvartāla tipu projektu izstrādē un atrastu kvalitatīvāko risinājumu. Protams, arhitektūra kā jau māksla ir uztverama subjektīvi, bet kvalitāte ir faktors, kurš paliek nemainīgs, tāpēc arī konkursā kvalitātes prasības tika uzstādītas augstas, un tās vēlamies redzēt realizējamies arī projekta īstenošanā,» uzsvēra attīstītāju «MCITY Holdings» valdes loceklis Pēteris Antonovs.

Projekts «Kimmel kvartāls» ir unikāls ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas valstu mērogā, jo aptver vesela vēsturiskas nozīmes kvartāla, kurš pašreiz ir atstāts novārtā un neizmantojams, transformēšanu daudzfunkcionālā biznesa kvartālā, saglabājot un atjaunojot vēsturiskā mantojuma ēkas.
Foto: Kārlis Graudiņš

Kvartālā vienkopus plānoti A klases biroji, konferenču centrs, ēdināšanas un tirdzniecības zona, fitnesa zāle, viesnīca, SPA centrs un bērnudārzs. Nākotnes biroju ēkas darbiniekiem lielākā daļa ikdienai svarīgo pakalpojumu būs pieejami pārdesmit soļu attālumā. Papildus tam projektā saglabās un uzlabos vēsturisko alus darītavas pagalmu, kurā būs iespējams rīkot dažādus pasākumus. Kvartāls paredzēts caurstaigājams un publiski pieejams, nodrošinot gan dažādas ēdināšanas vietas, gan iespēju izmantot kopstrādāšanai paredzētās vietas.

Foto: Kārlis Graudiņš
«Īstenojot šo projektu, vēlamies radīt būtisku pienesumu Rīgas arhitektūrai, ieguldot degradētās teritorijas atjaunošanā, paņemot labāko no vēstures un apvienojot to ar 21.gadsimta tendencēm un vajadzībām. Tāpēc arī tika veiktas ilgstošas pārrunas ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju un Rīgas pilsētas būvvaldi, un esam vienojušies par vēsturisko ēku saglabāšanu. Tas ir izaicinājums - apvienot vēsturiskās ēkas un mūsdienu risinājumus, tomēr tā ir arī iespēja radīt mūsu ambīcijām atbilstošu, inovatīvu un energoefektīvu projektu. «Kimmel kvartāls» būs ne tikai jauns daudzfunkcionāls biznesa kvartāls, bet arī arhitektūras projekts, kas izraisīs pozitīvas diskusijas,» piebilda Antonovs.
Foto: Kārlis Graudiņš

Līdztekus vēsturisko ēku saglabāšanai projektu plānots attīstīt ilgtspējīgi, ievērojot BREEAM («British Research Establishment Environmental Assessement Method») sertifikāta standartus, kas tiek piešķirti ēkām, kas rada mazāko iespējamo negatīvo ietekmi uz vidi.

Savu projektu būs iespēja īstenot vienam no trijiem arhitektu birojiem, kuru izstrādātie projekti bija atbilstoši konkursa «Par labāko «Kimmel» kvartāla telpiskās attīstības vīzijas priekšlikumu Rīgā» prasībām. Izvēlēti tika Dānijas arhitektu biroja «Schmidt Hammer Lassen Architects», Lielbritānijas arhitektu biroja «Zaha Hadid Architects» sadarbībā ar Latvijas partneriem - arhitektu biroju «Sudraba Arhitektūra», ainavu arhitektūras biroju «ZALA Landscape» un inženieru biroju «Rem Pro», kā arī Lietuvas arhitektu biroja «DO Architects» izstrādātie projekti.

Alus darītava "Kimmel" 19. gadsimtā
Alus darītava "Kimmel" 19. gadsimtā Foto: Wikipedia

Alus darītavas «Kimmel» komplekss ir celts 1815. gadā - tolaik tā bija pirmā alus darītava Rīgā. Jau 20. gadsimta 20. un 30. gados alus darītavas komplekss aizņēma veselu kvartālu starp Skolas, Bruņinieku un Kr. Valdemāra ielām. Pēc Otrā pasaules kara uzņēmuma nosaukums tika mainīts uz «Rīga», bet 2001. gadā tas atjaunoja savu vēsturisko nosaukumu «Kimmels Rīga», tajā pašā laikā pārceļot savas ražošanas iekārtas uz Ādažiem. Drīz vien, 2007. gadā, alus darītava bankrotēja un savus īpašumus pārdeva. Vēsturiskās alus darītavas kvartāla renovācijas plānus sāka kalt jau 2005. gadā.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu