«Zemnieku saeima»: Samazinātā PVN augļiem un dārzeņiem efektivitāti varēs izvērtēt pēc gada

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes 5% apmērā Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem ieviešanas efektivitāti varēs izvērtēt tikai pēc gada, piektdien biedrības «Zemnieku saeima» ikgadējā kongresā sacīja biedrības priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš teica, ka pēc vairāku gadu diskusijām šogad beidzot ir izdevies ieviest samazināto PVN 5% apmērā Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem, kas vērtējams pozitīvi. Tajā pašā laikā politiskā līmenī notiek diskusijas par to, ka tas nav devis vēlamo rezultātu.

«Šo pozīciju [samazināto PVN ieviešanas efektivitāti] varēs izvērtēt gada laikā. Jāsagaida, kad būs aizvadīta dārzeņu un augļu sezona Latvijā, un tikai pēc gada varēs izvērtēt, kādus rezultātus tas ir devis,» uzsvēra Lazdiņš.

Jau ziņots, ka jautājums par samazinātā PVN piemērošanu Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem tika skarts nesen notikušajā Ēnu ekonomikas apkarošanas padomes sēdē, kurā runāts par to, kādus datus nepieciešams iegūt, lai pierādītu, ka samazinātā PVN likme ir efektīva.

FM valsts sekretāres vietniece nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumos Jana Salmiņa iepriekš

pauda, ka FM vēlas gūt pārliecību par samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu 5% apmērā Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem efektivitāti. «Publiskajā telpā parādījās informācija, ka janvārī Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem cena samazinājās, bet vēlāk auga. Tad rodas jautājums - kāpēc cena auga? Vai tiešām nodokļa samazinājums tika izmantots, lai vienu mēnesi parādītu, ka cenas samazinājās, bet pēc tam pacēla, jo visi aizmirsīs? Vai tiešām cena ir augusi objektīvi?» norādīja Salmiņa.

FM rosina uzkrāt datus par nozares komersantu apgrozījumu, Latvijā audzēto augļu, ogu un dārzeņu apjomu un mazumtirdzniecības cenu izmaiņām. Tomēr detalizēti priekšlikumi vēl tiks meklēti sadarbībā ar ZM.

Kā ziņots, Saeima pērn 22.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par PVN, nosakot samazināto PVN likmi 5% apmērā Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. PVN samazinātā likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem piemērota uz laiku no šā gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim.

Februāra sākumā Latvijas lielveikalu tīklu pārstāvji aģentūrai LETA atzina, ka kopš samazinātās PVN likmes ieviešanas Latvijā raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām, veikalos jau novērojama minēto produktu cenu krišanās.

Savukārt Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) vadītāja Ingūna Gulbe informēja, ka samazinātās PVN likmes piemērošana ir ierobežojusi vēl straujāku augļu, ogu un dārzeņu cenu kāpumu Latvijas veikalos, jo to cenas būtu kāpušas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu