Arheologi izpētījuši viduslaiku sievietes atliekas, kura zārkā dzemdējusi bērnu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pasini et al./World Neurosurgery

Iedomājies, aizvērtā akmens zārkā zem viduslaiku Itālijas pilsētas Imolas guļ 1300 gadus senas sievietes mirstīgās atliekas. Tās galvaskausā rēgojas caurums, bet starp kājām – embrija kauli. Kas, pie visiem svētajiem, notika ar viņu?

Embrijs, no kura tagad palikuši tikai sīciņi kauli, visticamāk, mirušās mātes miesas atstājis jau zārkā. Šādu fenomenu dēvē par «piedzimšanu zārkā», un tas notiek, kad gāzes, kas rodas, sapūstot stāvoklī mirušai sievietei, izgrūž no tās ķermeņa nedzimušā bērna embriju.

Arheologiem šis ir ārkārtīgi rets atradums, ko vēl dīvaināku padara tas, ka sievietes galvaskausā ir apaļš caurums, it kā tai būtu veikta smadzeņu operācija.

Pētījums (Angļu val.)

Vairāku Itālijas universitāšu pētnieki nolēma salikt kopā prātus un atrisināt šo mistēriju. Rezultāti publicēti zinātniskajā žurnālā «World Neurosurgery».

Foto: Pasini et al./World Neurosurgery

Kā izdevumam «Live Science» vēsta pētnieki, šis skelets, iespējams, ataino ārkārtīgi retu smadzeņu ķirurģijas viduslaikos jeb trepanācijas piemēru. Tās laikā pacienta galvaskausā tika izurbts vai izkalts caurums, lai smadzenes varētu «paelpot». Ar šīs procedūras palīdzību ārsti cerēja atbrīvot pacientus no dažādām likstām, sākot ar galvassāpēm un epilepsiju, un beidzot ar ļaunajiem gariem. Diemžēl šoreiz iznākums izrādījies visai neveiksmīgs un bēdīgs.

«Mūsu hipotēze ir tāda, ka šī sieviete piedzīvoja augstu asinsspiedienu un tika ārstēta, izurbjot tās galvaskausā caurumu, tomēr, kā redzams, procedūru viņa nepārdzīvoja un kopā ar embriju nomira,» rakstīts pētījumā.

Šī apbedījuma vieta tika atrasta jau 2010. gada izrakumu laikā. Noskaidrots, ka sieviete nāves brīdī bijusi 20 līdz 30 gadus veca un grūtniecības pēdējos mēnešos.

Foto: Pasini et al./World Neurosurgery

«Kāpēc gan jāurbj sievietei galvā caurums īsi pirms dzemdībām? Iespējams, tāpēc, ka grūtniecības dēļ viņai bija paaugstināts asinsspiediens, ko viduslaiku ārsti cerēja izārstēt ar trepanācijas palīdzību,» komentēja pētnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu