Arheologi Peru atraduši lielākās bērnu rituālās upurēšanas vietu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Arheologi Peru ziemeļos ir atraduši masveidīgas bērnu rituālās upurēšanas vietu, kas var būt lielākā pasaulē pēc vienā reizē upurēto bērnu skaita, piektdien paziņoja eksperti, kas vadīja izrakumus.

Pirmskolumba laikmeta apbedījumā Lasljamasā ir atrasti 140 bērnu skeleti, kuri bijuši vecumā no pieciem līdz 14 gadiem, kad viņi tika upurēti ceremonijā pirms apmēram 550 gadiem.

Šajā upurēšanas vietā netālu no tagadējās Truhiljo pilsētas ir atrastas arī 200 lamu atliekas. Šie dzīvnieki tika upurēti tajā pašā dienā.

Upuru apbedījums ir izveidots senās čimu impērijas laikā. Tiek uzskatīts, ka bērni tika upurēti, kad Peru piekrasti postīja plūdi, kurus bija izraisījusi klimatiskā parādība «El Ninjo».

«Iespējams, ka viņi ziedoja dieviem vissvarīgāko, kas viņiem bija šajā sabiedrībā, un vissvarīgākais ir bērni, jo tie pārstāv nākotni,» sacīja Peru Nacionālās universitātes Truhiljo pilsētā arheoloģijas profesors Gabriels Prieto, kurš vadīja izrakumus kopā ar ASV Tuleina Universitātes zinātnieku Džonu Verano.

«Arī lamas bija ļoti svarīgas, jo šiem cilvēkiem nebija citu kravu nesēju dzīvnieku, tie bija ekonomikas pamatdaļa,» atzina Prieto.

Viņš piebilda, ka upurētie bērni bija apbedīti ar seju pret jūru, bet upurētās lamas tika apbedītas ar skatu pret Andu kalniem austrumos.

Izrakumi šajā vietā tika uzsākti 2011.gadā, bet ziņu par šo atradumu ceturtdien pirmoreiz publicēja žurnāls «National Geographic», kas palīdzēja finansēt šo pētījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu