Peru atrasti 56 dieviem upurētu bērnu skeleti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Arheologi Peru uzgājuši 56 bērnu un 30 lamu mirstīgās atliekas, kas dieviem, visticamāk, upurēti antīkās Čimu civilizācijas laikā.

Kā vēsta ārvalstu mediji, arheologi uzskata, ka bērni un jaunās lamas tika nogalinātas rituālos nolūkos, lai pielabinātos dieviem un izlūgtos postošo lietavu un plūdu beigšanos, kas norisinājās pirms aptuveni 600 gadiem.

Šī ir kārtējā Čimu civilizācijas masu kapavieta, kas atrasta pēdējā laikā un kurā atrodas upurētu bērnu vai dzīvnieku atliekas. Tas liecina par to, ka šī teritorija bija pasaules vēsturē bezprecedenta cilvēku upurēšanas vieta.

«Uz planētas nav otras tādas vietas, kurā būtu apglabāti tik daudzi upurētu cilvēku līķi,» izdevumam «El Comercio» atklāja pētnieks Gabriēls Prjeto Burmesters (Gabriel Prieto Burmeste).

Pirmie skeleti tika atklāti jau maija sākumā, tomēr tikai tagad ir pabeigti izrakumi.

Visi mirušie bērni savas nāves brīdī bija astoņus, vienpadsmit vai četrpadsmit gadu veci. Pētnieki aplēsuši, ka viņi tika upurēti starp mūsu ēras 1200. un 1400. gadu.

Mazie ķermeņi bija ietīti auduma gabalos, kas ir labi saglabājušies līdz pat šodienai. Tas liecina, ka bērni pirms upurēšanas bija rūpīgi sagatavoti.

Pagaidām vēl nav iespējams noskaidrot bērnu dzimumu, kā arī kādam sociālajam slānim viņi piederēja.

«Nav nekādu pazīmju, ka tie būtu bijuši slimi bērni, tāpēc, visticamāk, viņi piederēja vidējai vai augstākai sabiedrības sociālajai kārtai. Tiesa, pie to ķermeņiem nav atrasti kādi artefakti,» piebilda Burmesters.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu