Pusaudžiem ar tehnoloģiju atkarībām piedāvā bezmaksas atbalstu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šodien tika prezentēta Latvijā pirmā sabiedrībā balstītā programma, kas sniedz kvalificētu atbalstu pusaudžiem ar datora, interneta, mobilo telefonu vai vielu atkarības risku, informēja Bērnu slimnīcas fonda pārstāve Santa Ivanova.

Programmu izveidojis Bērnu slimnīcas fonds kopā ar nozares speciālistiem. Ar LM finansiālu atbalstu būs iespēja īstenot programmas pilotprojektu līdz 2018.gada beigām. Pilotprojektā pielāgotā telpā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Vecāku mājā plānots palīdzēt vismaz 40 pusaudžiem.

Programma no maija vidus būs pieejama bez maksas Rīgā dzīvojošiem pusaudžiem, un ieteikt pusaudzi programmai var ikviens pieaugušais, tostarp vecāki, skolotāji, aizbildņi, psihologi un citi cilvēki, kam radušās bažas par pusaudža uzvedību vai atkarības risku. Programma ir brīvprātīga un ilgst no trīs līdz sešiem mēnešiem.

Programmā 12-18 gadus veciem pusaudžiem tiks sniegta mūsdienīga, ārvalstu pieredzē un uz pierādījumiem balstīta palīdzība, ko īstenos starpdisciplināra speciālistu komanda - mentors, sociālais darbinieks, bērnu psihiatrs, bērnu narkologs, psihologs, psihoterapeits, sporta pedagogs un citi speciālisti, kuri tiks piesaistīti, vērtējot katra pusaudža individuālo situāciju. Atbalsts iekļauj aktīvu pusaudža iesaisti skolas, ģimenes un brīvā laika aktivitātēs, kā arī speciālistu konsultācijas pēc katram klientam individuāli sastādīta plāna.

Pēc Ivanovas paustā, programmas pilotprojekts ir nozīmīgs solis sociālās rehabilitācijas pakalpojuma satura maiņai, lai tas kļūtu efektīvāks un pieejamāks gan pusaudžiem, gan viņu vecākiem.

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) norādīja, ka programma ir vēl viens solis, lai pusaudži un viņu vecāki saņemtu profesionālu atbalstu. «Esmu pārliecināts, ka jaunais sociālās rehabilitācijas pakalpojums būs efektīvs, jo balstās speciālistu pieredze un mūsdienīgā pieejā. Pusaudžu atkarību problēmas pieaug, tāpēc bija svarīgi nodrošināt atbalstu jau tagad un pilnībā mainīt rehabilitācijas metodes. Esmu gandarīts, ka tas ir izdevies un tuvākajā laikā bērni un jaunieši varēs saņemt palīdzību. Šī programma ir virzība uz to, ka nākotnē nebūs jācīnās ar negatīvām sekām, kuras izraisa cilvēku atkarības,» sacīja ministrs.

Arī Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa ir gandarīta par programmas izveidi. «Kad pirms aptuveni diviem gadiem sākām domāt par jaunas programmas izveidi, tas zināmā mērā bija emocionāls lēmums, jo ļoti gribējās palīdzēt mūsu pusaudžiem, kuriem tobrīd un joprojām iespējas saņemt atbalstu ir ļoti ierobežotas. Šajā vecuma posmā ir viegli kļūdīties, jo jauniešiem piemīt vēlme riskēt, tai skaitā eksperimentēt ar dažādām vielām, tāpēc svarīgi, lai blakus būtu kāds, kurš pamana, ja veidojas problēmas, un var palīdzēt. Programmas ietvaros vēlamies arī mainīt priekšstatus par pusaudžiem, informēt un izglītot sabiedrību par šī vecuma posma specifiku un aicināt nebūt nosodošiem, bet atbalstīt jauniešus,» skaidroja Dambiņa.

Vienlaikus Bērnu slimnīcas Psihiatrijas klīnikas vadītājs Ņikita Bezborodovs uzsvēra, ka daudz vieglāk ir novērst problēmu nekā strādāt ar sekām, līdz ar to visā pasaulē runā par agrīno intervenci, kas tiek sniegta ambulatori.

Labklājības ministrija (LM) programmai piešķīrusi finansējumu 118 000 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu