Pirmās jaunā marķējuma policijas automašīnas sagatavos līdz 18.novembrim

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Plānots, ka pirmās Valsts policijas (VP) automašīnas ar jauno trafarejumu būs sagatavotas līdz 18.novembrim, bet visa policijas autoparka nomaiņa atbilstoši jaunajai vizuālajai identitātei paredzēta līdz 2020.gadam, pirmdien žurnālistiem pastāstīja VP pārstāvji.

Pievienota 6. un 7. rindkopa

Pirmdien VP un Iekšlietu ministrijas vadība demonstrēja pirmo policijas automašīnu, kurai 27 gadus kalpojusī vizuālā identitāte nomainīta uz pilnībā jaunu marķējumu. Jaunā vizuālā identitāti tapusi sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, tās pasniedzējiem un studentiem, kā arī ņemta vērā ārvalstu pieredze.

Jaunajā marķējumā izmantoti zilas, gaiši zaļas un pelēkas krāsas elementi. Elementu izvietojumā redzams arī latvisks ornaments jeb Laimas zīme. Spēkrata rotā uzraksts «Policija» un neliels uzraksts «Mūsu darbs - jūsu drošībai». Tāpat spēkrata sānos redzams policijas tālruņa numurs un neliela Latvija karodziņa emblēma.

VP priekšnieks Ints Ķuzis un Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis žurnālistiem pastāstīja, ka LMA bija sagatavojusi vairākus trafarejuma variantus, taču policijas vadība izlēmusi par labu augstākminētajam. «Atpazīstamība ir, un automašīnas redzamība naktī un dienā būs vēl labāka. Tas mūsdienās ir ļoti svarīgi,» galvenos ieguvumus no jaunā marķējuma minēja Krapsis.

Lai policijas automašīnas un motociklus ar jauno trafarejumu varētu novirzīt uzdevumu pildīšanai, nepieciešams grozīt Ministru kabineta noteikumus. Līdz ar normatīvās bāzes izmaiņām spēkratu pārmarķēšanai būs nepieciešams novirzīt arī atbilstošu finansējumu.

Vienas automašīnas sagatavošana ar līdzšinējo marķējumu izmaksā aptuveni 400 eiro, taču milzīgas izmaksas jaunā marķējuma ieviešanā netiek prognozētas, teica amatpersonas.

Marķējuma sagatavošana un prezentētas automašīnas aplīmēšana kopumā izmaksājusi 10 000 eiro. LMA bija iesniegusi sešus marķējuma variantus.

Patlaban nav zināms, tieši kad un kādā veidā organizēs automašīnu marķēšanu.

Policijas vadība informēja, ka būs arī pārejas periods, līdz ar to uz ielām būs vienlaikus redzami transportlīdzekļi ar veco un jauno marķējumu. Plānots, ka vispirms ar jauno marķējumu aplīmēs satiksmes uzraudzībā iesaistīto transportu un pēcāk arī pārējo struktūrvienību transportlīdzekļus. Pirmās automašīnas plānots aprīkot līdz 18.novembra militārajai parādei. Satiksmes uzraudzībā kopumā Latvijā ir iesaistīti aptuveni 200 spēkrati.

Kā uzsvēra Krapsis, jaunajā marķējumā izmantotās krāsas dominē daudzu Eiropas policiju automašīnās. Šāds marķējums no vienas puses ir veidots apzināti, lai Latvijā iebraucošie tūristi spētu atpazīt policijas spēkratus, viņš teica.

Jau ziņots, ka līdzšinējais VP ir kalpojis 27 gadus. Pašreizējais VP trafarējums - atturīgi pelēkais - veidots 1991. gadā, tā autors ir toreizējais Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Gunārs Glūdiņš. Toreiz VP bija svarīgi veidot savu vizuālo identitāti radikāli atšķirīgu no iepriekšējā padomju milicijas laika spilgti dzelteni zilā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu