Sīvā konkurencē Belvederes konkursā uzvar Dienvidkorejas tenors

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Ķezbers

10. jūnijā, Dzintaru koncertzālē noslēdzās 37. Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkurss. 147 dalībnieku konkurencē pirmo vietu ieguva tenors Sungo Kims (Sungho Kim) no Dienvidkorejas. Otro vietu – bass Georgioss Aleksandross Stavrakakis (Georgios Alexandros Stavrakakis) no Grieķijas, bet trešo vietu – tenors Pāvels Petrovs no Baltkrievijas.

Bass Georgioss Aleksandross Stavrakakis saņēma arī skatītāju simpātijas balvu, bet starptautiskās mediju žūrijas balva tika piešķirta tenoram Borisam Stepanovam no Krievijas.

Pirmo reizi Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes operdziedātāju konkurss norisinājās Dzintaru koncertzālē Latvijā, kurā piedalījās 147 dziedātāji no visas pasaules. 63 dziedātāji iekļuva pusfinālā, bet 16 solisti finālā – trīs soprāni, viens mecoalts, pieci tenori, pieci baritoni un divi basi – iegūstot iespēju parādīt savu talantu fināla koncertā, kas svētdienas vakarā tika translēts LR3 Klasika tiešraidē un straumēts interneta tiešraidē un kuru kopumā vēroja 10 000 cilvēku visā pasaulē.

Lai piedalītos 37. Starptautiskajā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursā, 1125 dziedātāji no 78 valstīm piedalījās reģionālās kvalifikācijas atlasēs 71 pilsētā visos kontinentos. Viena trešdaļa dalībnieku bija no Dienvidkorejas, Krievijas un Dienvidāfrikas, Amerikas Savienotajām Valstīm, Ķīnas un Vācijas.

«Konkursa līmenis šogad bija īpaši augsts,» norāda konkursa ģenerāldirektori Izabella Gabora (Isabella Gabor) un Holgers Bleks (Holger Bleck). «Žūrijai nebija viegli pieņemt lēmumu. Mēs izsakām vislielāko pateicību Dzintaru koncertzāles direktoram Guntaram Ķirsim un viņa komandai par izcilo organizēšanu un silto uzņemšanu Jūrmalā. Viņu paveiktais darbs bija ievērojams un gaisotne bija nepiespiesta.»

Fināla koncertā tika paziņotas arī Belvederes jauno operdziedātāju konkursa norises vietas nākamajiem trim gadiem. 2019. gadā tas norisināsies Karintijas Mūzikas festivāla ietvaros Austrijā, 2020. gadā – Madrides Karaliskajā teātrī un 2021. gadā – Veksfordas Operas festivālā Īrijā.

Laureātu saraksts:

1. vieta: Sungo Kims (Sungho Kim), Dienvidkoreja

2. vieta un skatītāju simpātiju balva: Georgis Aleksandrs Stavrakakis (Georgios Alexandros Stavrakakis), bass, Grieķija

3. vieta un Hansa Gabora balva: Pāvels Petrovs (Pavel Petrov), tenors, Baltkrievija

· Starptautisko mediju žūrijas balva: Boriss Stepanovs (Boris Stepanov), tenors, Krievija

· Vila Keunes (Wil-Keune) balva dziedātājam ar izcilu potenciālu, kurš dzimis pēc 1992. gada: Jaka Mihelačs (Jaka Mihelac), baritons, Slovēnija

Papildus galvenajām balvām, katrs žūrijas loceklis, kas pārstāvēja kādu no pasaules slavenajiem opernamiem vai festivāliem, pasniedza konkursa dalībniekiem arī savas īpašās balvas, kas jaunajiem dziedātājiem sniedz iespēju sadarboties ar tiem:

Ālto Muzikālais teātra un filharmonija Esenē (Vācija) īpašā balva Kamillai Titingerei (Camila Titinger), soprāns, Brazīlija

Vācu operas pie Reinas Diseldorfā un Duisburgā (Vācija) īpašā balva Horhe Antonio Espino Martinesam (Jorge Antonio Espino Martinez), baritons, Meksika

Vācu operas Berlīnē (Vācija) īpašā balva Denīzei Uzunai (Deniz Uzun), mecoalts, Vācija

Vācijas AIDS fonda opermūzikas galā koncerta īpašā balva Pāvelam Petrovam, tenoram, Baltkrievija

Irkutskas apgabala filharmonijas Gubernatora simfoniskais orķestra (Krievija) īpašā balva Denīzei Uzunai, mecoalts, Vācija

JPYAP (Jette Parker Young Artists Program) – Jetes Pārkeres jauno mākslinieku programmas Koventgārdena Karaliskajā operā (Anglija) īpašā balva Kameronam Šahbazī (Cameron Shahbazi), kontrtenors, Irāna

Latvijas Nacionālā opera un baleta (Latvija) īpašā balva Pāvelam Petrovam, tenors, Baltkrievija

Maskavas Lielā teātra īpašā balva - meistarklase Andrejam Daņilovam (Andrej Danilov), tenors, Krievija

Zempera operas Drēzdenē (Vācija) īpašā balva Šungo Kimam, tenors, Dienvidkoreja

Madrides Karaliskā teātra (Spānija) īpašā balva Georgis Aleksandram Stavrakakim, bass, Grieķija

Dortmundes teātra (Vācija) īpašā balva Martinam Mkhaizam (Martin Mkhize), baritons, Dienvidāfrika

37. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa Fināla Galā koncertā kopā ar Jūrmalas festivāla orķestri diriģenta Ilmāra Lapiņa vadībā uzstājās 16 konkursa finālisti, sniedzot unikālu iespēju koncerta apmeklētājiem dzirdēt perspektīvākos jaunos operas talantus, kuri jau pēc pavisam neilga brīža uzstāsies uz prestižāko opernamu skatuvēm Londonā, Ņujorkā, Parīzē, Milānā, Berlīnē, Vīnē un citur.

Jaunos dziedātājus konkursā vērtēja īpaša žūrija, kuras sastāvā bija prestižāko pasaules opernamu direktori no Londonas Karaliskā Koventgārdena, Berlīnes, Drēzdenes, Diseldorfas, Madrides, Hamburgas, Maskavas Lielā teātra un citiem opernamiem. Latviju konkursa žūrijā pārstāvēs Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš.

Kā iepriekš ziņots, no 3. līdz 10 jūnijam Dzintaru koncertzālē norisinājās 37. Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkurss, kurā piedalījās 147 jaunie operdziedātāji no 54 pasaules valstīm, lai sacentos par uzvaru pasaules prestižākajā operdziedātāju konkursā un iespēju tuvākajā laikā uzstāties uz labāko pasaules opernamu skatuvēm.

5. un 6. jūnijā Dzintaru koncertzālē norisinājās Belvederes jauno operdziedātāju konkursa 1. atlases kārta kurā piedalījās arī seši dziedātāji no Latvijas - Laima Lediņa (soprāns) un Līga Gita Zīriņa (soprāns), kuras dalībai Belvederes konkursā bija kvalificējušās reģionālajā atlasē kā arī četri dziedātāji, kuri Belvederes konkursam kvalificējās pēdējā brīža atlases kārtā: Laima Krīgere (soprāns), Edgars Ošleja (bass), Kalvis Kalniņš (baritons), un Rihards Millers (baritons). 7. un 8. jūnijā norisinājās 2. atlases kārta jeb pusfināls, kurā piedalījās arī trīs dziedātāji no Latvijas - Kalvis Kalniņš, Līga Gita Zīriņa un Rihards Millers. Diemžēl finālā neviens no Latvijas operdziedātājiem neiekļuva.

Pasaulē prestižākais Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkurss ir izšķirošs notikums jauno dziedātāju karjerā visā pasaulē, jo, piedaloties konkursā, viņi iegūst ne tikai naudas balvas, bet arī pastāvīgus sadarbības piedāvājumus. Iepriekšējo dalībnieku un laureātu vidū ir tādas operzvaigznes kā Elīna Garanča, Andžela Georgiū (Angela Gheorghiu), Marina Meščerjakova (Marina Mescheriakova), Ildiko Raimondi (Ildikó Raimondi), Irina Samoilova (Irina Samoilova), Staņislavs Švecs (Stanislav Schwez).

Vīnes kameroperas dibinātāja un ilggadējā vadītāja Hansa Gabora (1924–1994) vārdā nosauktais Belvederes jauno vokālistu konkurss pirmoreiz norisinājās 1982. gadā Vīnē, pulcējot talantīgākos un perspektīvākos jaunos dziedātājus. Vīnes kameroperas dibinātājs un ilggadējs vadītājs Hanss Gabors (Hans Gabor) jau no karjeras pirmsākumiem iesaistījās jaunu talantīgu dziedātāju atklāšanā un popularizēšanā, un tieši viņš savulaik ierosināja rīkot konkursu jeb «jauno vokālistu biržu» bez stingri akadēmiskas ievirzes, kurā dziedātāju talantu un briedumu vērtētu nevis akadēmiskie vokālie pedagogi, bet operu un festivālu vadītāji, mūzikas popularizētāji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, proti, tie, kuri ir atbildīgi par jauno dziedātāju atlasi. Konkurss strauji iemantoja atzinību gan no dalībnieku, gan žūrijas puses. Palielinoties interesei un konkursa dalībnieku skaitam, kopš 1992. gada dažādās pasaules pilsētās tiek organizētas reģionālās konkursa atlases kārtas, kas šogad notika 68 pasaules pilsētās.

Līdz 2013. gadam Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkursa fināls norisinājās Vīnē, bet tagad notiek pasaules slavenākajos opernamos. 2013. gadā konkursa fināls norisinājās Amsterdamā, 2014. gadā – Diseldorfā, 2015. gadā – vēlreiz Amsterdamā, 2016. gadā – Keiptaunā, 2017. gadā – Maskavā, bet 2018. gadā konkurss pirmo reizi norisināsies Latvijā, Dzintaru koncertzālē, un tā ir pirmā reize ne tikai Baltijā, bet arī visā Ziemeļeiropā.

Neseno konkursa uzvarētāju vidū ir itāļu tenors Antonio Poli (Antonio Poli), kurš debitēja Zalcburgas festivālā, uzstājoties kopā ar Annu Ņetrebko (Anna Netrebko) un Pjotru Bečalu (Piotr Beczala). 2011. gadā Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkursa pirmās vietas laureāte soprāns Reičela Vilisa-Serensena (Rachel Willis-Sørensen) 2012. gadā sekmīgi debitēja Karaliskajā Koventgārdena operā. 2009. gada visu galveno balvu ieguvēja Pretija Jende (Pretty Yende) ir uzsākusi starptautisku karjeru pasaules slavenākajos opernamos, savukārt pagājušā gada uzvarētāja Aigula Ahmetšina (Aigul Akhmetshina) jau ir paguvusi uzstāties Žorža Bizē Karmenas lomā, ar savu priekšnesumu apburot operas cienītājus Londonas Karaliskajā Koventgārdena operā, kur šobrīd viņa ir Jetes Pārkeres Jauno mākslinieku programmas dalībniece. Šogad A. Ahmetšina debitēs Karintijas Vasaras mūzikas festivālā, Austrijā. Citi konkursa «brīnumbērni» ir Lize Deividsena (Lise Davidsen), viena no 2015. gada laureātēm, kura kopš šīs uzvaras ir dziedājusi titullomas tādās pasaulē atzītās vietās kā Ņujorkas Metropolitēna, Londonas Karaliskais Koventgārdena opernams, Baireitas festivāls, Bavārijas Valsts opera, Cīrihes opera, Berlīnes Valsts opera un Vīnes Valsts opera, kā arī Glaindbornas Operas festivāls un Veksfordas Operas festivāls.

Kopš 2005. gada ar Jūrmalas pilsētas atbalstu Hansa Gabora Belvederes operas solistu konkursa Baltijas reģionālā atlases kārta norisinās Jūrmalā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu