«Stirnu buks» vasaras pilnbriedā izbaudīs Piebalgas siena laika burvību

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jau 9. jūnijā gleznainajā Piebalgas pusē gaidāms taku skriešanas seriāla Stirnu buks sezonas 3. posms, kas pirmo reizi seriāla vēsturē risināsies novakarē. Uz ziedošo un saulgriežu raksturīgajām smaržām pārpilno pļavu fona skrējienu maršruti vedīs pa Mērnieku laiku paugurainajām ganību takām, uz apbalvošanas laiku dalībniekus pulcējot pie ugunskura. Sacensību dalībniekus pie sevis uzņems ar rollerslēpēm Ameriku šķērsojušais Vanagkalna saimnieks Raimonds Dombrovskis!

Sacensību centrs būs izvietots Vanagkalnā, kur dalībniekus uzņems septiņkārtējais ASV čempions biatlonā Raimonds Dombrovskis.

Skrējienu starta laiks paredzēts vēlā pēcpusdienā, lai ziedošo un saulgriežu raksturīgajām smaržām pārpilno pļavu fonā uz apbalvošanas laiku dalībniekus pulcētu pie ugunskura, kopīgi izbaudot ugunskura stāstus un nedaudz vēlāk kopīgi sagaidot izslavēto Piebalgas saulrietu!

Piebalgas vārds pirmoreiz vēsturē fiksēts 1244.gadā, kad Zobenbrāļu ordenis, sadalot Tālavas zemi, ieguva galvenos tirdzniecības ceļus gar Gauju uz Tērbatu un Pleskavu letgaļu valdnieka Tālivalža dēla Ramekas zemē. Pēdējos divus gadsimtus Piebalga ir vieta, ko var dēvēt par latviešu kultūras šūpuli, jo no tās nākusi liela daļa mūsu dižgaru, tomēr ne tikai patriotisks atskats vēsturē ir iemesls, lai Stirnu buki turp dotos šīs vasaras pilnbriedā!

Jaunpiebalgas novads atrodas Vidzemes Centrālajā augstienē ar Gauju, kalniem, lejām un līkumotiem ceļiem. Šeit Stirnu bukiem velti meklēt taciņas vai ierasto mežu, toties pakalni, ezeri, lauku sētas, ganības un ceļu tīklojums veido neaizmirstamu un īpaši Piebalgai raksturīgu ainavu. Nereti šķiet, ka atrodies lielā Brīvdabas muzejā!

Sprinta etaps vedīs augšup pa nāvīgi skaistajām Debesu pļavām. «Ja tu neesi te bijis, tev ir jābrauc!» Vanagkalna saimnieks Raimonds aicina izbaudīt skaistu vasaras vakaru ar krāsu spēlēm pie dabas krūts. «Te nebūs izteiktu taku pa mežiem, bet mēs izpļausim pļavās ceļus, kas pāriet takās, no kurām varēs vērot skaistas novakara panorāmas, jo skrējieni notiks pēcpusdienā,» intriģējoši turpina Raimonds.

«Te Latviju varēs redzēt! Ir jāsaprot, ka šeit ir bijuši Mērnieku laiki – tu reāli skriesi un redzēsi sētas, drupas, pakalnus, kur reāli notika Mērnieku laiki. Trasē parādīsies reāli Mērnieku laiku tēli un būs citi jauninājumi, kādus Stirnu buki vēl nebūs pieredzējuši.

Vēsturiski šeit ir tāds Latvijas inteliģences avots – šī ir pirmā vieta, kuru atbrīvoja no dzimtbūšanas: no šejienes nāk brāļi Kaudzītes, Emīls Dārziņš, Kārlis Skalbe un daudzi, daudzi slaveni latvieši. Šeit varēs uztvert tādu inteliģentu auru,» gaidāmo atmosfēru ieskicē Raimonds.

«Varēs lasīt un redzēt daudzas pļavu puķes – gan aizliegtās, gan neaizliegtās, jo pļavas nebūs vēl nopļautas,» ar sev raksturīgu humoru piebilst saimnieks.

Kā jau Vanagkalnā ierasts, katrs pasākums ir neliels festivāls kustīgam dzīvesveidam! Arī 9.jūnija novakare nebūs izņēmums - Stirnu bukus un sacensību viesus pirms apbalvošanas ceremonijas priecēs Horens un muzikālā apvienība RIGA Reggae, bet – pēc kopīga saulrieta sagaidīšanas - pasākums turpināsies ar ugunskura sarunām, vēlās nakts mūziku ar Kārli Kazāku, nakts kino seansiem un citām jaukām aktivitātēm!

Vairāk

Tiekamies 9. jūnijā Vanagkalnā! Būs debešķīgs vakars!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu