Guntars Račs atklāti par aizraušanos ar alkoholu un narkotikām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valters Pelns/Publicitātes foto

Mūziķis, dzejnieks un «Mikrofona ierakstu» jeb «MicRec» repertuāra direktors Guntars Račs intervijā ar žurnālu «Ieva» pastāstīja, ka apreibinošās un atkarību izraisošās vielas ir sācis lietot jau no 16 gadu vecuma.

Pēc iestāšanās mūzikas skolā viņš ar vecākajiem skolniekiem aizrāvies ar alkoholu, bet vēlāk arī ar stiprākām vielām: «Mani draugi no mūzikas skolas pamazām sāka pāriet no alkohola uz dažādām tabletēm. Arī es to visu esmu izmēģinājis, bet, paldies Dievam, pēc vienas lietošanas reizes man kļuva tik slikti, ka domāju - tūlīt nomiršu. Pēc tam gan bija vēl dažādi kārdinājumi.

Visspilgtāk atceros kādu reizi, kad čomi no magoņu ziediem taisīja tā dēvēto hanku un gatavojās laist to vēnā. Viņi man teica: «Aiziet, laižam iekšā!» Turklāt tikai viens jau iepriekš bija lietojis, mēs trīs bijām iesācēji. Abi mani čomi pamēģināja. Viss. Viņu degradācija notika baigos tempos. Pusgadu viņi bija vēsie džeki - radās labas idejas, labas dziesmas. Taču tagad viens no viņiem ir miris, otrs ar mainīgām sekmēm cīnās ar savu atkarību. Es toreiz atteicos. Draugi vismaz pusstundu mēģināja mani pierunāt, bet es paliku pie sava. [..] Ik pa laikam iedomājos: kas būtu tad, ja tai vienā reizē man būtu kļuvis nevis slikti, bet labi...» žurnālam atklāja mūziķis.

Kā jau ziņots, Latvijas Neatkarīgās televīzijas ziņu dienests, apkopojot datus, kurus iesnieguši Latvijas lielākie grāmatu izplatītāji, šogad secinājis, ka 2017. gada vispieprasītākā grāmata Latvijā bijusi Guntara Rača dzejoļu grāmata «365 1.daļa», kura nāca klajā pērnā gada augusta beigās. Kā atzīst grāmatu izplatītāji, tā ir pirmā reize šādu topu vēsturē, kad pirmajā vietā ir dzejoļu grāmata.

«Esmu ļoti patīkami pārsteigts. Un lai arī pieprasītākā nenozīmē, ka tā ir arī labākā, es tik un tā esmu bezgala gandarīts, jo to neviens no mums nebija gaidījis. Es ļoti ceru, ka mani amata brāļi nevis skaudīs, bet uztvers to kā pozitīvu ziņu, jo tā vai citādi esmu lasītājus pievedis tuvāk dzejas plauktiem grāmatnīcās. Tajos ir daudz labas un vēl nenovērtētas latviešu dzejas. Tāpat ceru, ka šis notikums dos vairāk drosmes grāmatu izdevējiem kādreiz arī bez Kultūrkapitāla fonda dotācijām ieguldīt jaunos dzejniekos, dodot tiem iespēju publicēties. Bet mana grāmata sākās ar manu apņemšanos katru dienu uzrakstīt vienu dzejoli un publicēt to savā Facebook profilā. Un es to arī izdarīju, pats tagad nesaprotu, kā to varēju paveikt, jo vairākas reizes jau biju gatavs padoties, bet cilvēku atsaucība neļāva pievilt daudzos sekotājus, kam tas jau bija kļuvis par ieradumu, katru vakaru izlasīt manas rindas, apspriest, dalīties un pārdomāt. Izdot grāmatu fiziski sākotnēji nemaz nebija manos plānos, bet esmu gandarīts, ka tomēr to izdarīju,» savus negaidītos panākumus komentēja Račs.

No 2. februāra visā Latvijā pieejama Guntara Rača dzejoļu grāmata «365 2.daļa».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu