Latvijas futbolisti ceturto reizi pēc kārtas izcīna Baltijas kausu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Irmantas Gelūnas / 15min.lt

Latvijas vīriešu futbola izlase otrdien Viļņā ar rezultātu 1:1 (0:0) spēlēja neizšķirti pret mājinieci Lietuvas valstsvienību, ceturto reizi pēc kārtas izcīnot Baltijas kausu.

Latvijas izlases rindās vārtus guva aizsargs Kaspars Dubra, kurš šajā mačā pildīja komandas kapteiņa pienākumus. Viņš izcēlās spēles 46.minūtē.

Savukārt rezultāta izlīdzinājumu lietuvieši panāca 86.minūtē pēc Karoļa Laukžemja sitiena ar galvu.

Šajā turnīrā, kas pirmo reizi notika jau 1928. gadā, titulētākā komanda ir Latvijas izlase ar 13 uzvarām, turklāt triumfēt izdevies jau ceturto reizi pēc kārtas (2018., 2016., 2014. un 2012. gadā).

10 uzvaras ir Lietuvai, bet 3 reizes turnīrā triumfējusi Igaunija.

2018. gada turnīra noslēgumā Latvijai bija četri punkti, Igaunijai trīs, bet Lietuvai viens punkts. Latvija pagājušajā nedēļā savā laukumā ar 1:0 pārspēja Igauniju, savukārt pirms tam lietuvieši ar 0:2 viesos piekāpās igauņiem.

Latvija mačā pret Lietuvu pirmajā daļā spēlēja agresīvi, bet vārtus neguva, kamēr otrā puslaika sākumā viesiem izdevās panākt vēlamo. Savukārt spēles beigu daļā Latvija centās nosargāt pārsvaru un darbojās no aizsardzības, taču par to nācās samaksāt ar zaudētiem vārtiem. Tiesa, pēc tam viesiem izdevās nosargāt sev vēlamo neizšķirtu un triumfēt Baltijas kausa izcīņā.

Viesu komandas vārtos devās Kaspars Ikstens, kurš tieši otrdien atzīmēja savu 30.dzimšanas dienu. Tāpat sākumsastāvā tika pieteikti Kaspars Dubra, kurš pildīja kapteiņa pienākumus, Vitālijs Jagodinskis, Gints Freimanis, Raivis Andris Jurkovskis, Igors Tarasovs, Gļebs Kļuškins, Ritvars Rugins, Jānis Ikaunieks, Vladimirs Kamešs un Aleksejs Višņakovs.

Latvijas izlases galvenais treneris Miksu Pātelainens līdz ar to pārsteidza, uzbrukumā laižot Kamešu un Višņakovu.

Tikmēr otrajā puslaikā uz maiņu devās Vitālijs Rečickis, kurš piedzīvoja debiju izlasē, kā arī Aleksandrs Fertovs un Valērijs Šabala.

Spēles sākums bija līdzīgs, abām komandām uzbrukumu noslēguma fāzēs pieļaujot kļūdas. Latvijas izlase spēlēja aktīvi un regulāri presēja ne tikai lietuviešu aizsargus, bet arī vārtsargus.

Cīņas 21.minūtē Latvijas izlasei izdevās trīs bīstami sitieni pēc kārtas. Viss sākās ar aktīvu Latvijas spēlētāju presingu, kas izprovocēja pretinieku kļūdu. Vispirms sita Višņakovs, taču bumbu atvairīja vārtsargs, pēc tam atvairīja arī atkārtotu Ikaunieka sitienu, līdz tas pats Ikaunieks raidīja bumbu pāri vārtiem.

Puslaika vidū Latvija bija pārņēmusi iniciatīvu, tomēr turpinājumā aktīvāki bija arī lietuvieši, kuri 27.minūtē izdarīja bīstamu sitienu gar Ikstena vārtiem, kad centrējumu izdarīja Fjodors Černihs, taču bumbu neviens no partneriem neuztvēra.

Ikstens komandu glāba spēles 30.minūtē, un arī līdz puslaika beigām bīstamāki bija lietuvieši, kuri labu uzbrukumu izveidoja arī 42.minūtē, taču līdz noslēdzošajam sitienam netika, savukārt vēl pēc divām minūtēm Latviju atkal glāba vārtsargs.

Savukārt otrā puslaika sākums teicams bija Latvijas izlasei, kura ieguva tiesības izpildīt brīvsitienu. Lietuvas izlases spēlētājs savā soda laukumā nespēja apstrādāt bumbu un tā nonāca pie Dubras, kurš no desmit metriem izdarīja neatvairāmu sitienu. Dubram tie bija otrie vārti izlases rindās.

Arī nākamajās minūtēs pārsvars bija Latvijai, bumbu vēl vienu reizi vārtos ieraidot Višņakovam, taču tobrīd tika fiksēta aizmugure, tāpēc pārsvaru dubultot Latvijai neizdevās.

Turpinājumā jau liels pārsvars bija Lietuvai, jo Latvija spēlēja no aizsardzības pozīcijām. Ilgu laiku tas atmaksājās, tomēr 86.minūtē lietuvieši panāca neizšķirtu, kad pēc centrējuma ar galvu precīzi sita Laukžemis, bumbai trāpot pa vārtu stabu un ielecot Ikstena sargātajā cietoksnī.

Atlikušajā laikā lietuviešiem bija arī iespēja izraut uzvaru, taču par laimi Latvijas izlase aizsardzībā nospēlēja bez kļūdām.

Latvijas izlases sastāvs spēlē pret Lietuvu:

Kaspars Ikstens, Kaspars Dubra, Vitālijs Jagodinskis, Gints Freimanis, Raivis Andris Jurkovskis, Igors Tarasovs, Gļebs Kļuškins (Aleksandrs Fertovs, 81.min.), Ritvars Rugins (Vitālijs Rečickis, 64.min.), Jānis Ikaunieks, Vladimirs Kamešs, Aleksejs Višņakovs (Valērijs Šabala, 81.min.).

Latvijas izlasei šajā mačā nevarēja palīdzēt komandas pamatvārtsargs Andris Vaņins un aizsargs Mārcis Ošs, kuri guvuši savainojumus. Vaņinu mikrotraumas dēļ izlases treneru korpuss nolēma atstāt Latvijā, lai viņa savainojumam tiktu veikta padziļinātāka izmeklēšana.

Latvijas valstsvienība Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā atrodas 139.vietā, kamēr Lietuvas izlase ir 133.pozīcijā.

Savā pirmajā Baltijas kausa spēlē Latvija, galvenā trenera amatā debitējot somu speciālistam Pātelainenam, atjaunotajā Daugavas stadionā sestdien ar 1:0 uzvarēja Igauniju, vienīgos vārtus ar skaistu sitienu gūstot Jānim Ikauniekam. Tikmēr Lietuva pirmajā mačā Rakverē ar 0:2 piekāpās igauņiem.

Ar Pātelainenu noslēgta vienošanās līdz gaidāmā UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūs pirmo vietu, līgums tiks automātiski pagarināts līdz 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.

Pēc Baltijas kausa izcīņas Latvijas valstsvienība Daugavas stadionā pārbaudes mačā tiksies ar Azerbaidžānu.

Šīs treniņnometnes laikā no valstsvienības sastāva veselības likstu dēļ izkrita aizsargs Vjačeslavs Isajevs, kā arī uzbrucēji Dāvis Ikaunieks un Vladislavs Gutkovskis. Pa šo laiku komandas rindas papildināja Aleksejs Višņakovs, Dmitrijs Hmizs, Vitālijs Rečickis un Roberts Uldriķis.

Tikmēr izsaukumu uz izlasi pēc pusotra gada pārtraukuma izpelnījies «Liepāja»/«Mogo» uzbrucējs Artūrs Karašausks, kuram bija konflikts ar iepriekšējo valstsvienības stūrmani Aleksandru Starkovu, tāpēc durvis uz nacionālo komandu viņam bija slēgtas.

Tāpat uz valstsvienību izsaukts pussargs Vladimirs Kamešs, kurš šosezon palīdzēja Krasnojarskas «Jeņisej» komandai pirmo reizi vēsturē izcīnīt ceļazīmi uz Krievijas premjerlīgu. Arī šis futbolists pirms tam nebija starp Starkova favorītiem, lai arī stabili spēlēja Krievijas pēc spēka otrajā līgā.

Savukārt no iepriekšējiem sasaukumiem valstsvienībā nav tādu futbolistu kā Oļega Laizāna, Dāvja Indrāna, Ņikitas Koļesova un Jevgeņija Kazačoka.

Atšķirībā no citām reizēm šoreiz sasaukumā nav arī Polijā spēlējošā vārtsarga Pāvela Šteinbora, kuram esot neliela muguras trauma, kamēr uzbrucējs Deniss Rakels pats izvēlējies nepārstāvēt izlasi, jo viņš devies atvaļinājumā ar ģimeni.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu