Dzīve sērkociņu kastītē: Vjetnamas mikromājas

TVNET/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Vjetnamas visblīvāk apdzīvotā pilsēta Hošimina ir īsta metropole ar augstceltnēm, veikaliem, moderniem dzīvojamo ēku kompleksiem un plaukstošiem uzņēmumiem. Iedzīvotāju skaita pieauguma temps ir tik straujš, ka daudzām ģimenēm nākas saspiesties mikromājās, kuru platība ir vien daži kvadrātmetri, vēsta aģentūra AFP.

Neuzmanīgs garāmgājējs pat nepamanītu miniatūrās mājiņas, kas iespiestas starp ēstuvēm un veikaliem vai sabūvētas ap «svaigām» jaunceltnēm.

Famam Kvokam Kongam līdz tualetei jāmēro divus kilometrus garš ceļš, jo viņa mājā tādai vienkārši nav vietas. Taču tas ir tā vērts, jo viņš var dzīvot Hošiminas centrā, kur viegli atrast darbu, viņš stāsta.

Foto: AFP/Scanpix

Mikromājā, kas drīzāk atgādina lielu skapi, viņš dzīvo ar sešiem ģimenes locekļiem. Šaurā telpa piebāzta ar apģērbiem un rotaļlietām, vieta atrodas arī ledusskapim, divstāvīgai gultai un rīsu vārāmajam katlam.

Tā kā visai ģimenei gultasvietu nepietiek, viņš lielākoties nakšņo ārā - uz izvelkamā krēsla, kas apklāts ar kartonu. «Lietus sezonā ir ļoti grūti atrast kādu sausu vietu,» saka 49 gadus vecais vīrietis.

Vienistabas mājā viņš dzīvo kopš 1975.gada.

Foto: AFP/Scanpix

Kad pilsēta sāka strauji attīstīties un daudzviet zemesgabali «saruka» pēc platāku ceļu ierīkošanas un citām izmaiņām, vairāki zemes īpašnieki nekustējās ne no vietas. Tagad viņiem pieder zemes pleķītis pieprasītā pilsētas rajonā. Kongs saka, ka strauji augošo īpašuma cenu dēļ viņš savu māju tagad varētu pārdot par 22 000 ASV dolāru.

Taču viņš neplāno pārvākties. «Mēs esam ļoti pieraduši pie šā rajona. Ja pārcelsimies citur, nevarēsim strādāt,» saka Kongs, kura māsas tirgojas pilsētas centrā.

Hošiminā un tās tuvākajā apkaimē dzīvo apmēram 12 miljoni cilvēku. Sagaidāms, ka līdz 2025.gadam iedzīvotāju skaits pieaugs līdz 13,9 miljoniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu