Merkele dod jaunu stimulu reformām eirozonā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARKUS SCHREIBER / TT NYHETSBYRÅN

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien publiskotā intervijā laikrakstā «Frankfurter Allgemeine Zeitung» devusi jaunu stimulu reformām eirozonā, norādot, ka nepieciešams ieguldīt lielāku darbu, lai stiprinātu eirozonas arhitektūru.

«Veiksmīgai ekonomikai mums ilgtspējīgi jāstabilizē eiro. Ar esošajiem instrumentiem nepietiek,» sacīja Merkele.

Vācijas kanclere un Francijas prezidents Emanuels Makrons ir solījuši 28.jūnijā un 29.jūnijā samitā Briselē nākt klajā ar kopīgu ceļa karti eirozonas reformām.

Merkeles ierosinātās izmaiņas paredz ilgi gaidītās banku savienības pabeigšanu, kopīgu Eiropas investīciju budžetu un Eiropas Valūtas fondu, kas tiktu attīstīts no esošā aizdevumu fonda, Eiropas Stabilitātes mehānisma.

Makrons atbalsta šos ierosinājumus, bet vēlas vēl lielāku integrāciju ekonomikas politikas veidošanā eirozonā.

Piemēram, viņš aicinājis izveidot eirozonas budžetu un eirozonas finanšu ministra amatu. Berlīnē šie plāni tika uzņemti ļoti kritiski.

Merkele intervijā pauda viedokli, ka reformas ir jāveic, kamēr eirozona ir stabila un plaukstoša.

«Galu galā, mums tagad eirozonā ir situācija, kādas nebija ilgu laiku. Visās valstīs ekonomika pieaug un nodarbinātība palielinās,» norādīja kanclere.

Taču Merkele palika nelokāma nostājā, ka solidaritāte eirozonā nedrīkst novest pie parādu apvienošanas, proti, «parādu savienības».

Itālijas jaunā populistu valdība ir izteikusies, ka varētu lūgt Eiropas Centrālo banku norakstīt 250 miljardu eiro lielo Itālijas parādu. Banka jau paziņojusi, ka šāds solis būtu pretrunā Eiropas Savienības (ES) līgumiem.

Vācijas sociāldemokrātu (SPD) priekšsēdētāja Andrea Nālesa atzinīgi novērtēja Merkeles pausto atbalstu dziļākai eirozonas integrācijai.

«Esmu ļoti priecīga, šis ir pavisam jauns tonis,» raidorganizācijai ARD norādīja Nālesa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu