Basku separātisti ETA atvainojas par nodarījumiem un lūdz piedošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Basku bruņoto separātistu grupējums ETA piektdien atvainojās par sāpēm un ļaunumu, ko tas nodarījis vairākas desmitgades ilgušajā cīņā par neatkarīgu valsti, un lūdza upuru piedošanu.

«Mēs esam radījuši lielas sāpes, nelabojamu ļaunumu. Mēs vēlamies apliecināt cieņu mirušajiem, ievainotajiem un ETA darbību upuriem. Mēs patiesi to nožēlojam,» teikts basku laikraksta «Gara» izplatītajā paziņojumā.

Ar atvainošanos ETA nākusi klajā dažas dienas pirms gaidāmā paziņojuma par organizācijas pašlikvidēšanos.

Organizācija ETA («Euskadi Ta Askatasuna») jeb «Basku dzimtene un brīvība» tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi 829 cilvēkus. ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

2011.gada oktobrī ETA paziņoja, ka izbeidz četras desmitgades ilgušo bruņoto cīņu.

Kopš tā laika grupējums centies panākt sarunas ar Spāniju un Franciju par ETA pašlikvidēšanos apmaiņā pret abu valstu cietumos esošo aptuveni 350 kaujinieku amnestiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu