Slepena dienasgrāmata atklāj Spānijas inkvizīcijas šausmas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirms teju 80 gadiem pazudusī, taču 2016. gadā atrastā XVI gadsimta Meksikas (toreiz Spānijas provinces) ebreju komūnas līdera Luisa de Karvahala slepenā dienasgrāmata, ko viņš rakstīja, atrodoties Spānijas inkvizīcijas nagos, beidzot atgriezusies Meksikas Nacionālās bibliotēkas arhīvā, vēsta «BBC».

Karvahalu ģimenes dramatiskais liktenis ir zināms katram, kas kaut nedaudz ir interesējies par Spānijas inkvizīcijas zvērīgajām darbībām Meksikā XVI gadsimtā. Toreiz visi, kas neatzina katoļticību un nepakļāvās valdošajai varai, tika pakļauti nežēlīgai spīdzināšanai un nāvei.

Luiss de Karvahals, ebreju pagrīdes komūnas līderis, toreizējā Spānijā valdošās dzimtas loceklis, kopā ar savu ģimeni tika apcietināts un nežēlīgi spīdzināts pēc tam, kad atteicās pāriet katoļticībā.

Šausmas, ko piedzīvoja tikai 30 gadus vecais Karvahals, ir aprakstītas viņa slepenajā, miniatūrajā dienasgrāmatā, ko viņš pamanījās rakstīt, būdams apcietinājumā. Karvahals tika spīdzināts tik nežēlīgi, ka pirms nāves nodeva 120 savus biedrus un centās izdarīt pašnāvību, pēc tam kad viņam lika klausīties, kā tiek spīdzināta viņa paša māte.

Miniatūrā dienasgrāmata, ko Karvahals slēpa savā cepurē, tomēr atklāj ne tikai apcietinājumā piedzīvotās šausmas, bet arī vēsta par to, kā viņš nonācis līdz apcietinājumam un beigās – sadedzināšanai uz sārta.

Karvahala dienasgrāmatas manuskripts no Meksikas Nacionālā arhīva pazuda 1939. gadā. Aizdomās tika turēta neliela akadēmiķu grupa, kurai bija pieejams manuskripts, tomēr tas nelīdzēja to atgūt līdz brīdim, kad manuskripts pēkšņi parādījās kādā izsolē Londonā. Tā sākuma cena bija tikai 1150 mārciņas, jo tas tika uzskatīts par oriģinālā manuskripta kopiju.

Pēc tam, kad atklājās, ka manuskripts tomēr ir oriģināls, tas tika nogādāts atpakaļ Meksikā, kur uz īsu laiku bija apskatāms izstādē. Tagad manuskripts atrodas Meksikas Nacionālās bibliotēkas arhīvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu