Pētījums: Šķirteņiem ir lielāks risks piedzīvot atkārtotu sirdslēkmi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka šķiršanās iecērt ne tikai pamatīgu robu makā, bet arī palielina risku piedzīvot atkārtotas sirdslēkmes.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «European Journal of Preventive Cardiology», rakstīts, ka zinātniekiem jau iepriekš bija zināms, ka šķiršanās palielina risku nomirt no sirds slimībām, tomēr šajā pētījumā pierādīts, ka tiem, kuri ir šķīrušies, ir lielāks risks piedzīvot atkārtotu sirdslēkmi nekā tiem, kuri nav šķīrušies.

Pētījums (Angļu val., 228 Kb, pdf)

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, pētnieki izanalizēja datus, kas iegūti no 30 tūkstošiem Zviedrijas iedzīvotāju, kuri pārdzīvojuši sirdslēkmi. Ņemts vērā tika arī viņu attiecību statuss.

Pētnieku komanda atklāja, ka šķirtajiem pacientiem ir par 18 procentiem lielāks risks piedzīvot atkārtotu sirdslēkmi nekā tiem, kuri joprojām ir precējušies.

Iepriekšējā pētījumā eksperti paziņoja, ka tie cilvēki, kuriem ir mīlošs partneris, ir vairāk motivēti saglabāt labu fizisko veselību, kā arī tie biežāk apmeklē ārstus un ievēro to ieteikumus.

Pētījumā tika noskaidrots arī tas, ka atkārtotam sirdslēkmes riskam ir pakļauti arī cilvēki, kas nav turīgi. Kā arī nozīmīgs faktors ir izglītība, proti, tie cilvēki, kuriem ir 12 klašu izglītība, ir veselīgāki nekā tie, kuri mācījušies tikai 9 gadus.

«Laulība izrādās pasargā cilvēku no atkārtotas sirdslēkmes, kā arī iet roku rokā ar sociālekonomisko stāvokli ģimenē,» komentēja ārsts Džoels Oms (Joel Ohm).

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu