Zinātnieki atklāj labāko veidu, kā ārstēt salauztu sirdi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sirdssāpes pēc šķiršanās bieži vien var būt ļoti grūti paciešamas. Lai arī lielākā daļa cilvēku tās pārdzīvo veiksmīgi, tomēr pētījumi pierādījuši, ka romantisku attiecību beigas var cilvēkam izraisīt bezmiegu, uzmācīgas domas un pat novājināt imūnsistēmu. Pēc šķiršanās no mīļotā cilvēka pat pozitīvākie un motivētākie cilvēki nespēj atrast veidu, kā saglabāt dzīvotgribu un tikt pāri grūtībām, tāpēc zinātnieki ķērušies pie darba, un noskaidrojuši, kādas ir labākās zāles pret salauztu sirdi.

Nelielā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Experimental Psychology: General», zinātnieki pārbaudīja vairākas kognitīvās stratēģijas un atklāja vienu, kas vislabāk palīdz cilvēkiem tikt pāri attiecību zaudējumam.

Pētījums (Angļu val.)

Pētnieki sapulcināja brīvprātīgo dalībnieku grupu no 24 cilvēkiem, kuri nesen bija izbeiguši ilgtermiņa attiecības un piedzīvoja sirdssāpes. Daži no tiem bija pamesti, bet citi paši bija izbeiguši attiecības, tomēr tos visus vienoja viens – sirdssāpes un mīlestība pret zaudēto partneri.

Eksperimentā tiem tika piemērotas četras kognitīvās stratēģijas, lai palīdzētu tikt pāri sirdssāpēm.

Pirmā stratēģija bija sava bijušā partnera uztveršana negatīvi, proti, personai tika lūgts apdomāt sava bijušā partnera sliktās īpašības. Rezultātā tika novērots, vai sirdssāpes mazinās.

Otrā stratēģija ir mīlestības pieņemšana, proti, dalībniekiem lika lasīt un noticēt tādiem apgalvojumiem, kā «ir tikai normāli mīlēt kādu, ar ko es vairs neesmu kopā». Tā vietā, lai cīnītos ar savām jūtām, šiem cilvēkiem bija jāpieņem tās.

Trešā stratēģija bija uzmanības novēršana, proti, bija jādomā par pozitīvām lietām, kas nav saistītas ar bijušo partneri, piemēram, mīļāko ēdienu. Šī stratēģija var palīdzēt cilvēkam tikt vaļā no uzstājīgajām domām par savu bijušo.

Ceturtās stratēģijas ietvaros, dalībniekiem bija jācenšas apzināti kontrolēt savas emocijas.

Vēlāk pētnieki visiem dalībniekiem rādīja viņu bijušo partneru fotogrāfijas un mērīja dalībnieku emociju intensitāti un to, cik pozitīvi vai negatīvi jutās cilvēki, ieraugot savu bijušo partneri.

Rezultātā noskaidrojās, ka pirmās trīs stratēģijas ievērojami mazināja cilvēka emocijas pret bijušo partneri, tomēr tikai trešā stratēģija, kas bija domu novēršana, cilvēkiem lika justies kopumā labi.

Šis pētījums ir īpaši nozīmīgs laikā, kad sociālajos medijos nemitīgi parādās cilvēku fotogrāfijas, kuras mēs varbūt nevēlamies redzēt.

«Visas pirmās trīs stratēģijas var palīdzēt cilvēkam justies labāk pēc šķiršanās, tomēr vislabāk ir vienkārši censties domāt par patīkamākām lietām,» komentēja pētījuma autore Sandra Leingeslāga (Sandra Langeslag).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu