Valdība atbalsta ilgi gaidīto plānu mātes un bērna veselības uzlabošanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai uzlabotu situāciju mātes un bērna veselības jomā, otrdien Ministru kabineta sēdē tika apstiprināts Veselības ministrijas (VM) izstrādātais plāns mātes un bērna veselības uzlabošanai.

Plāns situāciju mātes un bērna veselības jomā paredz uzlabot, īstenojot pasākumus četros virzienos, - veselības veicināšanā un profilaksē, grūtnieču, dzemdētāju, nedēļnieču un jaundzimušo aprūpē, ambulatoro pakalpojumu pieejamības uzlabošanā bērnu veselības aprūpē, kā arī hronisko pediatrisko pacientu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošanā.

VM norāda, ka veselības veicināšanas un profilakses jomā plānota sabiedrības un ārstniecības personu informēšana un izglītošanas pasākumi par mātes un bērna veselības veicināšanu un slimību profilaksi, kā arī par bērnu drošību un vakcināciju. Tāpat plānots uzlabot pieejamību valsts apmaksātai zobārstniecības palīdzībai.

Vienlaikus grūtnieču, dzemdētāju, nedēļnieču un jaundzimušo aprūpes uzlabošanai iecerēts uzlabot grūtnieču ultrasonogrāfisko izmeklējumu kvalitāti, nodrošināt «zaļā koridora» principu speciālistu konsultācijām grūtniecības periodā, kā arī izvērtēt nepieciešamību papildināt grūtniecības laikā nozīmējamos izmeklējumus.

Tāpat paredzēts uzlabot jaundzimušo skrīninga aptveri un paplašināt jaundzimušo ģenētiski iedzimto slimību skrīningu ar jauniem izmeklējumiem agrīnai ārstējamu patoloģiju diagnosticēšanai.

Plāns paredz arī uzlabot riska pacientu aprūpi un pilnveidot mātes mirstības konfidenciālās analīzes darbību, kā arī ieviest perinatālās mirstības konfidenciālo analīzi. Vienlaikus paredzēts uzlabot jaundzimušo veselības aprūpes pēctecību posmā dzemdību nodaļa - ģimenes ārsts, kā arī uzlabot sadarbību ar sociāliem dienestiem un pašvaldībām riska, neaprūpēto grūtnieču un jaundzimušo identificēšanai.

Plāna projektā teikts, ka paredzēts nodrošināt papildu izmeklējumus bērniem veselības problēmu agrīnai identificēšanai, piemēram, agrīnai sirds un asinsvadu slimību diagnostikai un citām, kā arī izvērtēt pediatra pieejamību Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas, kā arī trešā un ceturtā līmeņa slimnīcu uzņemšanas nodaļās un sekundārajā aprūpē.

Savukārt hronisko pediatrisko pacientu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošanai paredzēts izstrādāt kritērijus bērnu sadalījumam veselības grupās un datu sniegšanas kārtību un izstrādāt dinamiskās novērošanas kārtību bērniem ar hroniskām slimībām.

Tāpat plānots uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, lai nodrošinātu agrīnu funkcionēšanas traucējumu atpazīšanu, savlaicīgas novērtēšanas un medicīniskās rehabilitācijas uzsākšanu, iespējamās invaliditātes mazināšanai vai novēršanai - augsta riska jaundzimušo grupā un bērniem, kuriem ir konstatēti funkcionēšanas ierobežojumi ar augstu invaliditātes risku.

Lai realizētu plāna projektā minētos pasākumus mātes un bērna veselības uzlabošanai, nepieciešams papildus valsts budžeta finansējums, 2019.gadā nepieciešami papildu 8,5 miljoni eiro, 2020. gadā - 7,7 miljoni eiro.

Kā norāda VM, plāns izstrādāts ciešā sadarbībā ar nozares profesionālajām organizācijām - Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju, Latvijas Vecmāšu asociāciju, Latvijas Neonatalogu biedrību, Latvijas Pediatru asociāciju, Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju - un valsts pārvaldes institūcijām.

Latvijas pediatru asociācija un Saeimas deputāti marta vidū Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē kritizēja VM kavēšanos ar mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna projektu.

Pediatru asociācijas pārstāve Jana Pavāre norādīja, ka asociāciju uztrauc dialogs ar VM par plānu, jo viņi nav saņēmuši informāciju, kas patlaban ar to notiek un kāpēc darbs pie tā kavējas.

Savukārt VM Veselības aprūpes departamenta vadītājs Ēriks Miķītis norādīja, ka mātes un bērna uzlabošanas plāns bijis gatavs jau janvāra beigās, tomēr tehnisku problēmu dēļ tas vēl nav ticis iesniegts Ministru kabinetā. Pavisam drīz gan tas tikšot darīts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu