10 garākās automaģistrāles pasaulē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: unsplash.com

Ceļošana ar mašīnu daudziem var šķist pat nogurdinoša un neizturama - kilometru kilometriem gari mērojamie asfalta ceļi vairumam ceļotāju var nomākt vēlmi doties uz iecerēto galamērķi. Kādam vairāku dienu brauciens nav pa spēkam vai arī tieši pretēji - citam brauciens ir neaprakstāms piedzīvojums. Lūk, desmit garākie ceļi, kurus ik gadu mēro miljoniem piedzīvojumu meklētāju.

 
Foto: unsplash.com

Starpštatu šoseja 80

Šoseja, kas savieno 11 ASV štatus, - ceļš sākas Ņūdžersijas štata pilsētā Tīnekā un noslēdzas Sanfrancisko, Kalifornijā. 4600 kilometru garais ceļš ir uzbūvēts 1986. gadā, līdzās pirmajam automašīnām paredzētajam autoceļam - Linkolna šosejai, kas savukārt ir būvēta 1913. gadā.

 
Foto: unsplash.com

Starpštatu šoseja 90

Gandrīz 5000 kilometru garā šoseja ir garākā automaģistrāle ASV. Starpštatu šoseja 90 stiepjas pāri 11 štatiem, savienojot Bostonu, Masačūsetsas štatā, ar Kanādas piepilsētu Sietlu, Vašingtonas štatā.

 
Foto: unsplash.com

Savienoto Valstu ceļš 6

Lielceļš celts 1926. gadā, savienojot Masačūsetsas štatu ar Kalifornijas pilsētu Bišopu. Savienoto Valstu ceļš 6, ar nelieliem pārtraukumiem, stiepjas 5100 kilometru garumā. Iespaidīgā šoseja arī šķērso ASV augstākos kalnus - augstākais no tiem ir Lavlendas kalns Kolorādo štatā, kura smaile sniedzas 3650 metrus virs jūras līmeņa.

 
Foto: unsplash.com

Savienoto Valstu ceļš 20

Šis milzu lielceļš stiepjas no austrumiem uz rietumiem, kopumā šķērsojot 12 ASV štatus. Celts 1926. gadā, 5415 kilometru garais ceļš savieno Bostonu ar Oregonas štata pilsētu Ņūportu. Šis ir viens no līkumainākajiem ceļiem - gluži kā Gauja, Savienoto Valstu ceļš 20 tūristiem liks mērot visasākos līkumus. Viens no populārākajiem šosejas galamērķiem ir lielākais un vecākais nacionālais parks pasaulē - Jeloustonas nacionālais parks.

 
Foto: unsplash.com

Ķīnas Nacionālā šoseja

Milzu šoseja, kas stiepjas pāri lielvalstij, sasniedz aptuveni 5700 kilometru garumu. Ķīnas šosejas sākumpunkts ir valsts austrumu daļā, Tongdžiangas pilsētā, bet ceļš noslēdzas Dienvidķīnas jūras piekrastes pilsētā Sanjā. Interesanti, ka lielceļš šeit ir bijis jau vairākus gadu tūkstošus - pirms 2000 gadiem, Cjiņu dinastijas periodā, šosejas vietā atradās imperatora Cjiņa Šihuana būvēts 750 kilometru garš ceļš, kas savienoja tā laika galvaspilsētu Ksianiangu ar pilsētu Ordosu.

 
Foto: unsplash.com

Zelta četrstūris

Zelta četrstūris ir Indijas lielākais šosejas projekts - milzīgā asfalta josla sliecas gar teju visas lielvalsts perimetru, savienojot valsts lielākās pilsētas, tostarp Deli, Kolkatu, Čennai, Puni, Amdāvādu, Džajpuru, Kānpuru un vēl citas. Milzīgais asfalta aplis efektīgi savieno pašus svarīgākos Indijas agrikultūras, industriālos un kultūras centrus, kā arī nozīmīgākos tūrisma objektus. Gandrīz 6000 kilometru garais ceļš ir piektā garākā šoseja pasaulē.

 
Foto: unsplash.com

Kanādas maģistrāle

Gandrīz 8000 kilometrus garais Kanādas lielceļš, ko dēvē arī par transkontinentālo šoseju, stiepjas pāri visai lielvalstij no austrumu līdz rietumu krastam. Lai lielceļu būtu vieglāk atpazīt, tas visā garumā ir atzīmēts ar īpašām ceļu zīmēm - baltu kļavas lapu uz zaļa fona. 1971. gadā pabeigtais lielceļš ir viens no garākajiem nepārtrauktajiem autoceļiem pasaulē.

 
Foto: unsplash.com

Transsibīrijas maģistrāle

Transsibīrijas maģistrāle sākas Krievijas Federācijas metropolē Sanktpēterburgā, bet noslēdzas lielvalsts Klusā okeāna piekrastes pilsētā Vladivostokā. Maģistrāle kopumā sasniedz visai iespaidīgu garumu - 11 000 kilometru, šķērsojot septiņas laika zonas. Lielceļš ir minēts Žila Verna romānā «Cara kurjers» jau 1876. gadā, taču 1916. gadā līdztekus maģistrālei tika uzbūvēta arī tikpat gara dzelzceļa līnija - Transsibīrijas dzelzceļš, kas savieno Maskavu ar Vladivostoku.

 
Foto: unsplash.com

Pirmais lielceļš

Austrālijas lielākais aplis, kas, metot riņķi pa kontinenta perimetru, savieno valsts lielākās pilsētas. Pirmais lielceļš ir lielākā nacionālā automaģistrāle pasaulē, kas visai nopietni pārsniedz Transsibīrijas maģistrāles garumu - Austrālijas šoseja ir 14 500 kilometrus gara. Milzu maģistrāle ne tikai izceļas ar garumu, bet ir arī viena no gleznainākajām automaģistrālēm - tā šķērso lielākās apdzīvotās pilsētas Austrālijā, populārākos kūrortus, tuksnešus, eikaliptu laukus, tropiskos purvus, majestātiskus krastus un mežus, no tropiskiem mūžamežiem līdz pat patukšiem gumijkoku mežiem. Ātrākais laiks, kādā ir izbraukts Austrālijas Pirmais lielceļš, ir piecas dienas, 13 stundas un 43 minūtes.

 
Foto: unsplash.com

Panamerikas maģistrāle

Panamerikas maģistrāle ir pasaulē garākais autoceļš, kas 30 000 kilometru garumā šķērso Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas kontinentus. Lielceļš sākas Aļaskas pilsētiņā Prūdobejā, Ziemeļu ledus okeāna piekrastē, bet beidzas Argentīnas pilsētā Ušuvajā. Lai gan ceļš uz īsu posmu pārtrūkst, jo no Ziemeļamerikas uz Dienvidameriku jāpārbrauc ar kuģīti, tomēr ir izpelnījies Ginesa rekordu grāmatas Garākā ceļa titulu. Panamerikas maģistrāle šķērso vairākas krasi atšķirīgas klimata joslas, sākot ar džungļiem, tuksnešiem, no kuriem daži ir šķērsojami tikai sausajā sezonā, beidzot ar polāro joslu. Ātrākais laiks, kādā ir izbraukta Panamerikas maģistrāle, ir 34 dienas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu