«Bitcoin» mānija: Ziemeļkorejas hakerus vaino mēģinājumos nozagt bitkoinus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Spekulanti nav vienīgie, kuri priecīgi berzē rokas par kriptovalūtas «Bitcoin» vērtības straujo pieaugumu. Eksperti un amatpersonas norāda, ka pēdējos mēnešos pieaugusi Ziemeļkorejas hakeru aktivitāte, iegūstot un pat zogot bitkoinus, vēsta raidorganizācija CNN. Ņemot vērā, ka «Bitcoin» vērtība kopš gada sākuma pieaugusi par vairāk nekā 1500%, tā ir ļoti ienesīga nodarbošanās.

«Tas ir fakts, ka Ziemeļkoreja veic uzbrukumus virtuālās valūtas biržām,» stāsta Dienvidkorejas Interneta un drošības aģentūras direktors Lī Dongins. «Mēs nezinām, cik daudz ziemeļkorejieši līdz šim nozaguši, bet policija ir apstiprinājusi ziņas par režīma hakeru uzbrukumu mēģinājumiem.»

Jūlijā un augustā Ziemeļkorejas hakeri uzbruka četrām Dienvidkorejas biržām, kas strādā ar «Bitcoin» un citām digitālajām valūtām. To darbinieki saņēma maldinošus e-pastus, apstiprinājusi policija.

Nav zināms, cik liels «Bitcoin» daudzums pašlaik pieder Ziemeļkorejai. «Ir pamats pieņemt, ka tai pieder [bitkoini], un to vērtība šobrīd ievērojami pieaug,» uzsver kiberdrošības uzņēmuma «FireEye» pārstāvis Braiss Bolands.

Gada sākumā viena bitkoina vērtība bija mazāka par 1000 ASV dolāriem, taču pagājušonedēļ tika sasniegts jauns rekords - vairāk nekā 17 000 dolāru par vienu kriptovalūtas vienību.

Taču straujais vērtības pieaugums nav vienīgais apstāklis, kas «Bitcoin» padara pievilcīgu Ziemeļkorejai. Digitālā valūta ir decentralizēta un darbojas ārpus valdību un banku kontroles. Ziemeļkorejai tā varētu būt ļoti noderīga laikā, kad ASV, atbildot uz kodoldraudiem, cenšas diktatūru vēl vairāk izolēt no starptautiskās finanšu sistēmas.

Norēķināšanās ar bitkoiniem ir populāra arī noziedzīgo grupējumu vidū, jo ļauj saglabāt anonimitāti.

Bolands norāda, ka hakeri var samainīt bitkoinus pret mazāk pazīstamām kriptovalūtām, pārskaitīt uz biržām un vēlāk izņemt dolāros vai kādā citā valūtā.

Ziemeļkoreja vairākkārt noliegusi, ka ir saistīta ar starptautiskiem hakeru uzbrukumiem, taču valsts neslēpj savu interesi par kriptovalūtām. Pagājušomēnes elitārajā Phenjanas Zinātnes un tehnoloģiju universitātē viesojās «Bitcoin» eksperts, kurš studentiem stāstīja par to, kā darbojas «Bitcoin», riskiem un drošību.

Bolands uzskata, ka Ziemeļkoreja «apmāca ievērojamu skaitu cilvēku ar zināšanām par «Bitcoin», lai varētu paplašināt savu darbību».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu