ASV skubina Kosovu un Serbiju normalizēt attiecības dialoga ceļā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV trešdien pauda nosodījumu nesenajam saasinājumam, kas radies Kosovas attiecībās ar Serbiju, un brīdināja, ka tas var «nevajadzīgi vairot spriedzi un apdraudēt reģionālo stabilitāti».

Kosovā Mitrovicas pilsētas serbu daļā pirmdien tika aizturēts Serbijas Kosovas lietu biroja vadītājs Marko Džuričs, jo viņš Kosovā bija ieradies bez Prištinas atļaujas. Policijas pavadībā viņš no Kosovas tika izraidīts.

Nākamajā dienā strīdā iesaistījās Krievija, bet Eiropas Savienība (ES) uz Belgradu nosūtīja augsto ārlietu pārstāvi Federiku Mogerīni.

ASV Valsts departamenta paziņojumā visas puses mudinātas izvairīties no tālākas eskalācijas un atrisināt domstarpības mierīgā ceļā.

«Lai radītu paliekošu mieru un stabilitāti Balkānos, kā Kosovai, tā Serbijai ir jāfokusējas uz attiecību normalizāciju ES vadītā dialoga ceļā,» norādīja Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta, piebilstot, ka Vašingtona ir gatava atbalstīt dialoga sarunas.

Mogerīni skubināja abas valstis izrādīt «mieru, gudrību, savaldību un vadību» un atgādināja, ka Serbijas interesēs ir «saglabāt stabilitāti, mieru un progresu ceļā uz ES».

Serbija un Kosova cer pievienoties ES, bet tās atrodas atšķirīgās integrācijas procesa fāzēs.

Krievijas Ārlietu ministrija kritizēja ES un ASV, ka tās vēlas «rupji apspiest» Kosovas serbu centienus «nodrošināt savas leģitīmās intereses».

Kosovā no jauna saasinoties etniskajai spriedzei, serbu minoritātes pārstāvji Kosovas parlamentā otrdien paziņoja, ka pametīs premjerministra Ramuša Haradinaja valdību.

Šāds lēmums pieņems dienu pēc tam, kad Kosovas policija Mitrovicas pilsētas serbu daļā iebruka konferences norises vietā un aizturēja Belgradas Džuriču, kas pēc tam tika no Kosovas izraidīts.

Ar automātiem bruņojušies specvienības policisti konferences ēkā un serbu pūlī līdzās namam raidīja asaru gāzes šāviņus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu