69 gadu vecumā apprecējies mākslinieks Jānis Anmanis (3)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingrīda Punka

Latviešu māksliniekam un Latvijas Bērnu mākslinieciskās fantāzijas akadēmijas vadītājam Jānim Anmanim 2013. gads ir īpašs, jo viņš nupat par sievu apņēmis prokurori Ingrīdu Garkalni, kura pēc kāzām pieņēmusi vīra uzvārdu. Šogad populārais mākslinieks svin savu 70. jubileju, un aizvadītās nedēļas nogalē viņam tika pasniegta tradicionālā Margaritas Stārastes balva – medaļa. Zīmīgajā notikumā Anmani atbalstīja arī sieva Ingrīda ar savu meitu.

Šis gads māksliniekam Jānim Anmanim paies 70. jubilejas gaisotnē. Augustā mākslinieks vedīs savu gleznu izstādi uz Briseli, kā arī izdos grāmatu, kurā publiskos vēstules par savām mūzām. Izrādās, ka ne tikai sievietes var būt mākslinieka mūzas, Anmani iedvesmojis arī viņa rudais runcis Vinsents van Gogs, saukts par Vinci. Savukārt 13. un 14. aprīlī, kad norisināsies starptautiskās sacensības «Baltijas aplis», mākslinieks prezentēs astoņas jaunākās gleznas.

Mākslinieku Jāni Anmani, saņemot Margaritas Stārastes medaļu, atbalsta jaunā sieva Ingrīda
Mākslinieku Jāni Anmani, saņemot Margaritas Stārastes medaļu, atbalsta jaunā sieva Ingrīda Foto: Ingrīda Punka

Sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» mākslinieks, sevi raksturojot, teic, ka ir brīvais mākslinieks. Viņa izveidotā Latvijas Bērnu mākslinieciskās fantāzijas akadēmija šobrīd iekārtojusies O.Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolā. Mākslinieks atklāj, ka gada laikā nodarbības apmeklē vairāk nekā 80 bērnu un jauniešu. Zinātāji stāsta, ka Anmanis ir īpaši sirsnīgs un laipns pedagogs un viņam piemīt neparastas spējas atvērt jebkura bērna radošo talantu. Turklāt mākslinieks nekad nerājas par neveiksmēm, bet gluži otrādi, bērniem jau no mazotnes palīdz veidot viņu personību.

Mākslinieks teic, ka Latviju var droši dēvēt par bērnu mākslas lielvalsti. «Mēs jau ilgus gadus piedalāmies konkursos Taivānā un vienmēr ierindojamies pirmajās vietās,» viņš nosaka.

Tieši tādēļ likumsakarīga ir Margaritas Stārastes balva gleznotājam Jānim Anmanim - par bērnu spēju radošu pilnveidošanu. «Jau no 1965. gada mācu bērniem zīmēt,» piebilst izcilais mākslinieks.

Mākslinieks savā vecumā jūtas možs un spēka pilns. «Vienu dienu, augstākais divas varu pagulšņāt, bet ilgāk nemaz nevarētu atpūsties. Es daru to, kas man sagādā prieku, kas ir mans sirdsdarbs,» viņš atklāj.

Turklāt 69 gadu vecumā mākslinieks apprecējies ar prokurori Ingrīdu Garkalni, kura pēc kāzām pieņēmusi vīra uzvārdu. Ingrīda atbalsta dzīvesbiedra radošās aktivitātes un ar savu meitu piedalījās arī svinīgajā pasākumā, kad Anmanim tika pasniegta Margaritas Stārastes balva. Par kāzām un privāto dzīvi mākslinieks teic, ka ilgus gadus nav bijis precējies, bet, gadiem ejot, nonācis pie atziņas, ka ir tik labi, ja līdzās ir sieva, no kuras var iedvesmoties. «Mūza jau katram vīrietim ir vajadzīga un otrādi, arī sievietēm taču vajag otras pusītes, no kā iedvesmoties,» viņš smaidot nosaka.

Jānis un Ingrīda Anmaņi
Jānis un Ingrīda Anmaņi Foto: Ingrīda Punka

Anmanim ir dāsna sirds. Viņam nav žēl arī savu materiālo līdzekļu - līdzko saņem lielākas summas par savām gleznām, viņš naudiņu novirza cēliem mērķiem. Pēdējos ieņēmumus 800 latu viņš ziedojis Rīgas Latviešu biedrības namam invalīdu pacēlāja iegādei. Arī iepriekš Anmanis pat iestudējis ar tautas operetes teātri izrādes, ar kurām viesojies Preiļos, Līvānos un Rīgā, un iegūtos līdzekļus atvēlējis Rīgas Latviešu biedrības namam, lai paglābtu vēsturisko latviešu inteliģences pulcēšanās vietu no bankrota.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu