Sausuma mocītajā Keiptaunā ievieš «ūdens policiju»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NIC BOTHMA / EPA

Dienvidāfrikas galvaspilsētā Keiptaunā jau trīs gadus valda sausums, kā rezultātā ūdens krājumi ievērojami sarukuši. Gada sākumā izskanēja prognozes, ka aprīlī vai maijā pilsētā varētu izbeigties dzeramais ūdens. Februāra sākumā pašvaldība izziņoja ļoti stingrus ūdens taupīšanas noteikumus. Lai nodrošinātu, ka iedzīvotāji tos ievēro, Keiptaunā darbojas tā saucamā ūdens policija, ziņo raidorganizācija SKY.

Katrs iedzīvotājs dienā var izlietot 50 litrus ūdens. Pašvaldības nodrošināto ūdeni aizliegts izmantot automašīnu mazgāšanai, peldbaseinu piepildīšanai un dārzu laistīšanai.

Vairums iedzīvotāju saprata, cik svarīga šobrīd ir ūdens taupīšana. «Cilvēki padomāja un nosprieda - mums jābeidz vainot pilsēta,» stāsta pašvaldības drošības nodaļas izpilddirektors Ričards Bosmans. «Mums jātaupa ūdens. Cilvēku skatījums ir ļoti mainījies. Cilvēki visur tagad runā par ūdeni.»

Tomēr ne visi Keiptaunas iedzīvotāji pieturas pie noteikumiem, tāpēc policija izveidojusi ūdens inspektoru vienību, kurā darbojas vairāk nekā 60 policisti. Tā ir pirmā šāda veida policijas vienība pasaulē.

SKY žurnālisti sekoja inspektoriem Ešvinam Maksimam un Natašai Tereblanšai, kad viņi saņēma ziņojumu par nelikumīgu automazgātuvi, kas esot ierīkota kādā autoservisā. Piebraukuši nemarķētā automašīnā, policisti pieķēra autoservisa menedžeri un viņas darbiniekus.

«Šie cilvēki lieto pašvaldības ūdeni - var redzēt šļūteni,» skaidro Maksims.

«Jūs nedrīkstat lietot pašvaldības ūdens krājumus un jūs to zināt,» autoservisa vadītājai sacīja policists. «Mēs šeit esam bijuši jau trīs reizes, mēs jums to izskaidrojām, bet jūs joprojām lietojat pilsētas ūdeni. Kāpēc?»

Ne menedžere,ne darbinieki savu rīcību paskaidrot nevarēja. Autoservisa īpašniecei tika uzlikts 3000 randu (206 eiro) naudassods.

Par nelikumīgo ūdens izšķērdēšanu policijai ziņoja kāds iedzīvotājs, zvanot uz īpaši tam paredzētu tālruņa numuru. Bosmans stāsta, ka iedzīvotāji, kuriem rūp Keiptaunas nākotne, ziņo par pārkāpējiem.

Cenšoties sadzīvot ar sausuma radītajiem pārbaudījumiem, ūdens policija Keiptaunā kļuvusi par ierastu parādību. Maksims atzīst, ka iepriekš neesot sapņojis par amata nosaukumu «ūdens policists».

«Sākumā domāju, ka tas skan mazliet muļķīgi,» viņš atzīst. «Taču es sapratu, cik nopietni tas ir.

Bez ūdens nav dzīvības, un šī nav nekāda spēle.»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu