Bijušie Kolumbijas FARC partizāni izveido partiju ar akronīmu FARC

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušā Kolumbijas kreiso partizānu grupējuma «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC) dalībnieki ceturtdien paziņoja, ka viņu jaunizveidotās partijas nosaukums ir «Kopējie alternatīvie revolucionārie spēki» (FARC).

«Ar vairākuma lēmumu mūsu kongresā ir noteikts, ka jaunās partijas nosaukums ir «Kopējie alternatīvie revolucionārie spēki» (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun),» tviterī paziņoja grupējuma līderis Rodrigo Londonjo.

900 bijušie partizāni ceturtdienas sanāksmē nolēma mainīt sava grupējuma nosaukumu, norobežojoties no tā bruņotās pagātnes. Gan vecā, gan jaunā nosaukuma saīsinājumi spāņu valodā tomēr ir vienādi – FARC.

Lēmums tika pieņemts jaunās partijas nedēļu ilgā kongresā, kurā bijušie partizāni izstrādā nākotnes politisko stratēģiju pēc savas atbruņošanās, kas šogad notika vēsturiska miera līguma ietvaros.

Lai gan bijušie partizāni lepojas ar savu pagātni, vēl nav zināms, vai Kolumbijas vēlētāji ir gatavi balsot par partiju, kuras pagātne saistās ar vardarbību pusgadsimtu ilgā bruņotā konfliktā.

Augustā publicēti aptaujas rezultāti liecina, ka mazāk nekā 10% kolumbiešu pilnīgi uzticas bijušajiem partizāniem kā politiskai partijai. Pārliecinošs vairākums aptaujāto sacīja, ka nekad nebalsos par bijušo partizānu Kongresa vēlēšanās.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss 15.augustā pasludināja, ka valsts 50 gadus ilgais konflikts ar kreiso kaujinieku grupējumu «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC) ir beidzies un grupējuma atbruņošanās ir pabeigta.

Valdība un FARC panāca miera vienošanos pēc četrus gadus ilgām sarunām, kas notika Kubas galvaspilsētā Havanā. Pērn oktobrī Kolumbijas vēlētāji referendumā noraidīja šo vienošanos, bet pēc tam Santoss un FARC līderi izstrādāja jaunu vienošanās versiju, un valdība panāca tās pieņemšanu Kongresā.

Bruņotajā konfliktā starp FARC un Kolumbijas valdību nogalināti vismaz 250 000 cilvēku, bet vēl 60 000 pazuduši bez vēsts.

Miera vienošanās nosacījumi paredz, ka bijušajiem partizāniem ir garantētas 10 deputātu vietas Kongresā un tāds pats finansējums, kādu valsts piešķir citām politiskajām partijām.

Jaunā organizācija ir norādījusi, ka turēsies pie savām marksistiskajām saknēm un mēģinās iegūt trūcīgo zemnieku, strādnieku un pilsētu vidusšķiras balsis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu