Skolotāji un vecāki neziņā un samulsuši par reformām pirmsskolas izglītībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Reformas pirmsskolas izglītībā, kas saistītas gan ar satura pārmaiņām, gan ar lēmumu, ka pirmajā klasē bērniem būs jāsāk mācīties no sešu gadu vecuma, radījušas neziņu ne tikai bērnu vecākos, bet arī pirmsskolas pedagogu vidū, svētdien vēstīja raidījums «LNT Ziņu TOP 10».

«Tas, kas mums tiešām ļoti kremt, ka [Izglītības un zinātnes] ministrijas (IZM) neizdarības dēļ, projekta realizācijas termiņu neievērošanas dēļ ļoti lielam eksperimentam tomēr ir pakļauti šie aptuveni 10 000 pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi un bērni vecumā no pieciem gadiem un vecāki - aptuveni 38 000,» saka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga.

Jaunais mācību saturs visām pirmsskolām jāievieš jau šā gada 1. septembrī. Tā pilotprojektā piedalās 24 pirmsskolas. «Sadarbojoties ar šīm pilotpirmsskolām, esam sapratuši, ka mums ir jāprecizē un vēl labāk jāsniedz atbalsts skolotājiem, lai viņi zinātu, ko katra šī prasme nozīmē, kā attīstīt radošumu, sadarbību jau no pusotra gada vecuma, kad bērns ienāk bieži vien bērnudārzā,» stāsta projekta «Skola2030» pirmsskolas eksperte Arita Lauka.

Pilotprojektā iesaistītie pedagogi ir pārliecināti, ka, pielietojot sociāli emocionālo mācīšanos, bērns var pat lasīšanu apgūt netīši, bet tas prasa pedagoģiskos papildspēkus. «Vai to var viens skolotājs? Var visu. Tikai jautājums, kādā kvalitātē,» saka Ropažu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes (PII) «Annele» vadītāja Vēsma Eglīte. Rīgas bērnu dārza «Ābecītis» vadītājas vietniece Līvija Baļčūne reformu uzskata par sasteigtu. «Ne jau mums ir jaunās vadlīnijas, ne jau mums ir visa tā programma, kā strādāt. Jo ir tikai šis te skeletiņš. Skeletiņš man patīk. Bet es ar šo skeletiņu nevaru aiziet pie audzinātājām un pateikt - tagad mēs šito darīsim varbūt tā. Kā mēs darījām, īsti nav labi,» stāsta Rīgas 13. PII «Ābecītis» vadītājas vietniece.

Tiek solīts, ka vasarā skolotājiem būs pieejami e-kursi par jauno saturu. Projekta īstenotāji cer, ka pirmsskolas paspēs reformai sagatavoties. Tiek uzsvērts, ka satura ziņā lielu jauninājumu nav, vairāk mainās skolotāja pieeja. Tomēr situāciju ievērojami sarežģī šonedēļ valdība atbalstītais lēmums par skolas gaitu sākšanu no sešiem gadiem nākamā gada 1. septembrī. IZM prognozē ka 90% pirmo klašu tiks izveidotas bērnudārzos, jo skolas sešgadnieku vajadzībām būs grūti pielāgot.

Tiek lēsts, ka, lai mācītu pirmklasniekus, pirmsskolu pedagogiem būs jāiziet 72 stundas gari kursi. Pagaidām nav skaidrības par darba slodzi un samaksu, jo bērnudārzu skolotāji saņem mazāk, lai gan kontaktstundu viņiem ir vairāk. Nepatīkamu pārsteigumu skolotājiem sagādāja arī tas, ka valdībā apstiprinātais lēmums tomēr nosaka, ka sešgadniekiem pirmajā klasē būs 35 minūtes garas stundas. Tas šajā vecumā esot nepieņemami. «Jo bērns jau nemainās. Viņš tāpat ir sešgadnieks. Maziņš jau viņš vēl ir. Un mēs ļoti viegli varam bērnus [...] «nokaut» īstenībā. Viņu vēlmi mācīties, viņu gribēšanu darīt, viņu nebaidīšanos runāt. To visu tik viegli apspiest, ja skolotājs grib ielikt bērnu rāmī. Protams, ar rāmja cilvēkiem ir vieglāk strādāt, kā mēs zinām, bet šis jaunais projekts neved uz to,» nosaka Ropažu novada pašvaldības PII «Annele» vadītājas vietniece izglītības jomā Vizma Mužika.

Tikmēr izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis («Vienotība») mierina: «Viņi skrien mazliet laikam pa priekšu. Jo liela daļa iebildumu ir tā, kurus varētu risināt un kuri ir jārisina turpmākajos posmos. Tad, ka mēs virzīsim Ministru kabinetā (MK) atbilstošos MK noteikumus par pamatizglītības vadlīnijām, par pamatskolas izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības standartu.» Šonedēļ Valsts izglītības satura centrs ir iesniedzis IZM jaunās pirmsskolas izglītības vadlīnijas. Tiek solīts, ka valdība tās varētu apstiprināt aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu