Lādezerā aizsāk neierasta formāta laikmetīgās dejas pasākumu ciklu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Kursišs

8. jūnijā plkst. 20 Lādezera kultūras namā tiks aizsākts laikmetīgās dejas izrāžu, sarunu un meistarklašu cikls ar provokatīvu nosaukumu «Kāda deja der laukiem?». Cikla mērķis ir sniegt iespēju apkārtnes iedzīvotājiem un citiem interesentiem iepazīt laikmetīgo deju tuvplānā, tiekoties ar māksliniekiem, iemēģinot dažādus dejas elementus un arī pašiem darbojoties kā horeogrāfu mentoriem.

Cikla rīkotāji, biedrība «LAUKKU» ar šo projektu vēlas apšaubīt aizspriedumu, ka laikmetīgā māksla paredzēta vien šauram, elitāram interesentu lokam, un parādīt, ka to savā ikdienā var iekļaut jebkurš cilvēks, tostarp lauku iedzīvotāji, kam bieži vien ir ierobežota pieeja kultūras aktualitātēm.

Cikla ietvaros gada garumā paredzēti 12 pasākumi, kuros savus gatavos un vēl tikai topošos darbus prezentēs horeogrāfi Krišjānis Sants, Agate Bankava, Agnese Bordjukova, Ilze Zīriņa, Olga Žitluhina, Kristīne Brīniņa, Alise Putniņa, Rūdolfs Gediņš, Andris Kačanovskis, Agnese Vanaga, Elīna Lutce u. c.

Pirmajā cikla pasākumā apmeklētāji varēs iepazīties ar horeogrāfes Sintijas Siliņas izrādi «Il Cimento della struttura e dell'a accento» (itāļu valodā – «Tekstūras un akcenta sacensība»). Izrādi 2013. gadā horeogrāfe radījusi kopā ar Latvijas Kultūras akadēmijas dejas studentiem un elektroniskās mūzikas producentu ELVI, iedvesmojoties no Antonio Vivaldi 12 koncertu cikla «Il cimento dell’armonia e dell’inventione». Festivāla «Patriarha rudens 2013» konkursā izrāde ieguvusi žūrijas īpašu atzinību par spilgtu un neaizmirstamu sniegumu.

Izrādes formu raksturo detalizēta horeogrāfija. Taču šī izrāde ir arī metafora attiecībām. Mūžīgie jautājumi – saturs vai forma? Tekstūra vai akcents? Tehnika vai izjūta? Tas, kas atrodas pa vidu, galu galā kļūst būtiskāks.

Foto: Kaspars Kursišs

Pasākuma gaitā tiks demonstrēti izrādes fragmenti dejotāju Taisijas Frolovas un Sandras Lapiņas izpildījumā, kā arī video ieskats izrādes pilnajā versijā. Tāpat arī noritēs saruna ar māksliniekiem par horeogrāfijas radīšanas procesu un dejas kompozīcijas meistarklase ikvienam interesentam.

Ieeja pasākumā par ziedojumu, ieteiktais apjoms – 1,50 eiro, kas atbilst vienas loterijas biļetes cenai. Tādējādi cikla veidotāji aicina domāt par mākslas pieredzi nevis kā preci, bet gan kā loteriju – emocijas var būt dažādas, laimesti atšķirīga lieluma, ir arī tukšas lozes, bet ir vērts turpināt, jo pašam vai citiem gadās arī lielie laimesti.

Sintija Siliņa

Sintija Siliņa ir horeogrāfe, dejas izpildītāja un pasniedzēja. 2007. gadā absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas horeogrāfijas programmu. Projekta «Dejas anatomija» sastāvā sadarbībā ar Ģertrūdes ielas teātri veidojusi dejas izrādes «Ziņnesis» (2009) un «Uz nokaitēta jumta» (2010). Sadarbībā ar «Dirty Deal Teatro» tapusi izrāde «Otrais» (2013). Kopā ar vēl 13 horeogrāfiem un vienu izpildītāju – Olgu Žitluhinu – radījusi izrādi «Solo piecpadsmit» (2014). Profesionālo meistarību papildinājusi dejas festivālos, meistarklasēs un rezidencēs Austrijā, Krievijā, ASV, Vācijā, Beļģijā u. c. Darbojusies kā pedagoģe un horeogrāfe deju studijās «Ritms», «Intriga», «Benefice» un Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā. Ikgadējās «Dejas dienas» iniciatore un projektu vadītāja.

Pasākumu ciklu organizē biedrība «LAUKKU» – starptautiska domubiedru grupa, kas apvieno dejas profesionāļus un entuziastus no dažādām mākslas nozarēm un disciplīnām. Biedrība īpašu uzmanību pievērš pētniecībai, dejas tālākizglītībai un mūžizglītībai, dažādu žanru mākslinieku sadarbībai, kas norisinās ārpus formāliem kontekstiem un ārpus lielajām pilsētām. Svarīga loma ir arī sociāli orientētiem mākslas projektiem.

Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds un Lādezera pamatskola.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu