Strasbūras tiesa pasludinās spriedumu lietā par iespējamu CIP cietuma atrašanos Lietuvā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Strasbūrā bāzētā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nākamnedēļ gatavojas pasludināt spriedumu lietā par iespējamu slepena ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietuma darbošanos Viļņas pievārtē 2005. un 2006.gadā.

Strasbūras tiesa šo lietu izskata pēc Gvantanamo bāzē ieslodzītā Saūda Arābijā dzimušā palestīnieša Abu Zubaidas prasības. Sprieduma pasludināšana gaidāma ceturtdien, 31.maijā.

Abu Zubaida tiek turēts aizdomās par 2001.gada 11.septembra uzbrukumu rīkošanu, un ASV amatpersonas viņu uzskata par trešo augstāko personu «Al Qaeda» hierarhijā, savukārt palestīnieša advokāti apgalvo, ka viņš 2005. un 2006.gadā bijis ieslodzīts slepenā CIP cietumā Lietuvā, kur viņa turēšanas apstākļi bijuši pielīdzināmi spīdzināšanai.

Kā norādīts tiesas paziņojumā, Abu Zubaida apgalvo, ka Lietuva ļāvusi ASV amatpersonām viņu spīdzināt «ar dažādām psiholoģiskas un fiziskas vardarbības metodēm».

Lietuvas valdība noraida pieņēmumus, ka Antaviļos, 15 kilometrus no Viļņas, būtu varējis darboties slepens CIP cietums, skaidrojot, ka minētajā ēkā veidots izlūkošanas atbalsta centrs, taču šīs telpas tā arī nekad nav izmantotas tādam mērķim.

2014.gadā ASV Senāts publiskoja ziņojumu par terorismā apsūdzētu personu spīdzināšanu slepenās ieslodzījuma vietās pēc 2001.gada 11.septembra uzbrukumiem. Atslepenotajā versijā konkrētas valstis gan nebija nosauktas, bet Abu Zubaidas advokāte apgalvo, ka Lietuvā darbojies tā dēvētais violetais centrs.

Abu Zubaida Eiropas Cilvēktiesību tiesā uzvarējis līdzīgā prāvā pret Poliju. Tiesa atzinusi, ka Varšava atļāvusi ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldei izveidot Polijas teritorijā slepenu cietumu un nav novērsusi divu personu ieslodzīšanu un spīdzināšanu 2002. un 2003.gadā. Tā likusi Polijai atlīdzināt Abu Zubaidam kaitējumu 130 000 eiro apmērā.

Līdzīgas apsūdzības izvirzītas Rumānijai, un arī šai lietā spriedums tiks pasludināts ceturtdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu