Facebook skandālā iesaistītā firma Cambridge Analytica atstādina savu vadītāju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Britu datu analīzes firma «Cambridge Analytica», kas atrodas sociālo tīklu «Facebook» satricinājuša skandāla centrā, otrdien atstādināja savu vadītāju Aleksandru Niksu, kurš izrādījās personīgi iesaistīts jaunā skandālā.

«Facebook» vadība pagājušonedēļ apturēja «Cambridge Analytica» kontu pēc ziņām, ka šī firma, kuru bija nolīgusi Donalda Trampa prezidenta vēlēšanu kampaņa, ir izmantojusi miljoniem ASV vēlētāju «Facebook» profilu informāciju bez viņu atļaujas.

Otrdienas vakarā nāca klajā ieraksti, kuros Nikss dižojas ar fimas lielo lomu Trampa kampaņā un apgalvo, ka firma veikusi visus pētījumus un analīzes, kā arī digitālās un televīzijas kampaņas.

Britu telekanāla «Channel 4 News» slepeni izdarītajos videoierakstos Nikss arī ieskicē slepenas pašiznīcinošu e-pastu sistēmas izmantošanu.

«Nav nekādu pierādījumu, nav nekādu papīra pēdu, nav nekā,» Nikss sacīja par šo sistēmu, kas iznīcina e-pasta vēstules divas stundas pēc to izlasīšanas.

Nikss arī noniecināja ASV Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas pārstāvjus, kuriem viņš pērn bija sniedzis liecības. «Viņi ir politiķi, viņiem nav tehniskas izpratnes. Viņi nesaprot, kā tas strādā,» sacīja Nikss.

«Channel 4 News» pārraidīja arī 2017.gada oktobrī nofilmētu interviju ar sakauto ASV prezidenta kandidāti Hilariju Klintoni, kura sacīja, ka esot saskārusies ar «masīvu propagandu», kas «ietekmēja vēlētāju domu procesus».

Klintone kā «ļoti satraucošu» raksturoja iespējamību, ka «Cambridge Analytica» varētu būt iesaistīta Krievijas mēģinājumos ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas. Pati firma ir stingri noliegusi, ka būtu iesaistīta šādos Krievijas mēģinājumos.

«Cambridge Analytica» direktoru padome, paziņojot par Niksa atstādināšanu, pavēstīja, ka viņš nekavējoties atstās amatu, kamēr tiek izmeklētas apsūdzības.

Nikss arī ir lielījies ar politiķu ievilināšanu slazdos un slepenu iejaukšanos vēlēšanās visā pasaulē, piesedzoties ar dažādām kompānijām.

«[Direktoru] padome uzskata, ka Niksa nesenie izteikumi, kurus slepeni ierakstīja «Channel 4», un citi apgalvojumi nepārstāv firmas vērtības vai operācijas, un viņa atstādināšana atspoguļo nopietnību, ar kādu mēs uztveram šo pārkāpumu,» teikts firmas paziņojumā.

«Cambridge Analytica» ir noliegusi apgalvojumu, ka tā esot savākusi 50 miljonu «Facebook» lietotāju datus, darbojoties Trampa vēlēšanu kampaņas labā.

Šis apgalvojums tomēr ir iesaistījis «Facebook» lielā personas datu izmantošanas skandālā, kam draud izmeklēšanas abās Atlantijas okeāna pusēs, un «Facebook» akciju cenas ir kritušās.

Lielbritānijas parlamenta komiteja otrdien uzaicināja uzņēmuma «Facebook» vadītāju Marku Cukerbergu personiski paskaidrot komitejai apgalvojumus, ka miljoniem «Facebook» lietotāju dati ievākti politiskām kampaņām.

Deimiens Kolinss, kurš vada britu parlamenta Kultūras, mediju un sporta komiteju, nosūtīja vēstuli Cukerbergam, aicinot izklāstīt savu versiju par «šo katastrofālo procesa kļūdu».

«Komiteja ir vairākkārt jautājusi «Facebook», kā uzņēmumi iegūst (..) datus no viņu vietnes, un, sevišķi, vai dati iegūti bez viņu piekrišanas,» norādīts vēstulē, piebilstot, ka «Facebook» darbinieku sniegtās atbildes maldinājušas komiteju un tajās nav pievērsta pienācīga uzmanība šai problēmai.

Zukerbergs ir arī uzaicināts izteikties Eiropas Parlamentā, tviterī paziņoja tā prezidents Antonio Tajāni. «»Facebook» ir jāpaskaidro 500 miljonu eiropiešu pārstāvjiem, ka personas dati netiek izmantoti manipulēšanai ar demokrātiju,» tvītoja Tajāni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu