ANO cilvēktiesību komisārs: Izraēlas reakcija uz palestīniešu protestiem ir «pilnīgi nesamērīga»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

ANO cilvēktiesību augstais komisārs Zeids Raads al Huseins piektdien nosodījis Izraēlas reakciju uz protestiem gar Gazas joslas robežu, nodēvējot to par «pilnīgi nesamērīgu».

Uzrunājot ANO Cilvēktiesību padomes sēdi, kas veltīta pēdējā laika notikumiem Gazas joslā, Zeids sacīja, ka «nogalināšana, kas rodas no okupācijas varas pretlikumīgas spēka izmantošanas, var nozīmēt arī apzinātas slepkavības, kas ir smags Ceturtās Ženēvas konvencijas pārkāpums».

1946.gadā pēc Otrā pasaules kara pieņemtās Ženēvas konvencijas pārkāpumi bieži tiek dēvēti par kara noziegumiem, kaut arī Zeids šādu frāzi nelietoja.

Tomēr viņš norādīja, ka pirmdien protestu laikā tika nogalināti 60 palestīnieši un tūkstošiem ievainoti, kamēr Izraēlas pusē tikai viens karavīrs tika viegli ievainots, kad viņam trāpījis akmens.

«Lielais kontrasts bojāgājušo skaitā abās pusēs (..) liek domāt par pilnīgi nesamērīgu atbildi,» paziņoja Zeids.

Daudzi no ievainotajiem un nogalinātajiem palestīniešiem bija «pilnīgi neapbruņoti un tika sašauti mugurā, krūtīs, galvā un locekļos ar īstām lodēm,» sacīja komisārs, piebilstot, ka maz kas liecina par Izraēlas mēģinājumiem samazināt cietušo skaitu.

Zieds atzina, ka daļa palestīniešu ir metuši uz karavīriem Molotova kokteiļus, akmeņus un lidinājuši aizdedzinātus gaisa pūķus pāri robežai, kā arī mēģinājuši pārgriezt robežas žogu, taču nekas no tā neesot radījis tik lielus draudus dzīvībai, lai attaisnotu letāla spēka izmantošanu.

Pirmdienas sadursmes pie Gazas joslas un Izraēlas robežas, kas laika ziņā sakrita ar ASV vēstniecības atklāšanu Jeruzalemē, bija asiņainākās kopš 2014.gada, kad faktiski norisinājās karš starp Izraēlu un palestīniešu radikālo islāmistu kustību «Hamas», kas kontrolē Gazas joslu.

Sadursmju upuru skaits pārsniedzis 60 cilvēkus, bet to ievainoto skaits, kas cietuši no lodēm un asaru gāzes, saskaņā ar palestīniešu mediķu datiem pārsniedz 2200.

Kopumā Gazas joslā protestos līdzās robežai ar Izraēlu kopš 30.marta nogalināti vairāk nekā 110 palestīnieši.

Izraēla paziņojusi, ka tā rīkojusies pašaizsardzības nolūkos, aizstāvot savas robežas un iedzīvotājus. Izraēlai atbalstu paudušas arī ASV, norādot, ka atbildība par vardarbību gulstas uz grupējumu «Hamas».

ANO Cilvēktiesību padomes sēdē tiks apspriests rezolūcijas projekts, kurā aicināts nekavējoties nosūtīt neatkarīgu, starptautisku komisiju izmeklēt notikušo, kas būtu augstākā līmeņa ANO izmeklēšana.

Zeids sacīja, ka atbalsta šādu izmeklēšanu un cer, ka taisnība novedīs pie taisnīguma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu