Junkers aicina izrādīt cieņu jaunajai Itālijas valdībai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers sestdien aicinājis ar cieņu izturēties pret jauno eiroskeptisko Itālijas valdību.

Intervijā Vācijas mediju grupai «Funke Mediengruppe» Junkers norādīja, ka «mums ir jāizrāda cieņa pret Itāliju». Atbildot uz jautājumu par Itālijas milzīgajiem parādiem un jaunās valdības plāniem palielināt valdības tēriņus, Junkers pavēstīja, ka «pilnīgi neatbalsta pamācību sniegšanu Romai».

«Tas pārmērīgi notika ar Grieķiju, it īpaši no vācu valodā runājošo valstu puses,» sacīja Junkers.

Pēc viņa teiktā, Grieķija cieta no šādas pieejas, un kad 2015.gadā pie varas nāca kreisā spārna premjers Aleksis Ciprs, «grieķu cieņa bija sabradāta».

«Tas nedrīkst atkal notikt ar Itāliju,» sacīja Junkers. «Es absolūti nevēlos iesaistīties Itālijas iekšpolitikas jautājumos. Itāļi ļoti skaidri saprot, kas ir labi viņu valstij. Viņi tiks galā.»

Kā ziņots, jaunais Itālijas premjers Džuzepe Konte piektdien nodeva zvērestu un viņš vadīs koalīcijas valdību, kuru veido divas eiroskeptiski noskaņotas partijas - populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) un labējā Līga, un tas jau izsaucis zināmas bažas gan Briselē, gan finanšu tirgū.

Jaunā Itālijas valdība iecerējusi atmest pēc eirozonas finanšu krīzes ieviestos taupības pasākumus, palielināt valdības tēriņus, kā arī pārskatīt ES līgumus un bloka ekonomikas pārvaldības sistēmu.

Ņemot vērā milzīgo Itālijas valsts parādu, kas sasniedzis 2,3 triljonus eiro jeb 132% no iekšzemes kopprodukta (IKP), gan Briseli, gan finanšu tirgu satraukuši Kontes kabineta ekonomiskie plāni, kas cita starpā paredz garantētā minimālā ienākuma ieviešanu un pāreju uz divu līmeņu «plakano» nodokļu skalu.

Itāļu mediji ziņo, ka balsojums par uzticību jaunajai valdībai gaidāms pirmdien vai otrdien, un paredzams, ka Kontes kabinets balsojumu izturēs, jo M5S un Līgai abās parlamenta palātās ir vairākums.

Kontes kabinetā posteņus saņēmuši arī abu koalīcijas partiju līderi. M5S vadītājs Luidži Di Maio ieņems ekonomiskās attīstības ministra krēslu, kamēr Līgas līderis Mateo Salvīni ticis pie sen kārotā iekšlietu ministra portfeļa, kuru viņš iecerējis izmantot, lai ķertos pie nelegālo imigrantu kontrabandas apkarošanas un nelikumīgo ieceļotāju masveida izraidīšanas.

Bez amata nav palicis arī pirmajā valdības veidošanas mēģinājumā atraidītais 81 gadu vecais eiroskeptiķis Paolo Savona, kurš tagad ieņems Eiropas lietu ministra posteni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu