Ja suns tev rāda vēderu, viņš negrib, lai tu to kutini

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad suns apveļas uz muguras un izslej gaisā visas četras ķepas, cilvēki bieži vien nevar noturēties, nepakutinājuši tā vēderu. Tomēr dzīvnieku eksperts aizrāda, ka sunim, visticamāk, tas nemaz nepatīk, bet viņš to pacieš tikai tāpēc, lai izdabātu saimniekam.

Edinburgas starptautiskajā zinātnes festivālā dzīvnieku eksperts Džils Makkejs (Jill MacKay) atzina, ka šī ir tikai viena no lietām, ko mēs bieži vien pārprotam attiecībā pret mājdzīvniekiem. To skaitā ir arī kliegšana uz suņiem, kas dzīvoklī rej, un kaķu tieksme skrāpēt dīvānu stūrus.

Kad suns apveļas uz muguras un atklāj savu vēderu, tas instinktīvi izrāda savu uzticību saimniekam vai citiem suņiem, un tas nav aicinājums pakasīt šo vietu.

«Kad suns atklāj savu vēderu citam sunim, tas nozīmē, ka viņš otru uzskata par labu biedru, ar ko ir patīkami būt kopā. Tātad, kad suns to pašu dara cilvēku klātbūtnē, tie attiecīgajam cilvēkam uzticas. Ķeršanās pie vēdera var sunim nozīmēt ielaušanos viņa personiskajā telpā, tomēr vairums suņu pie tā ir pieraduši un cilvēku dīvaino rīcību pacieš,» skaidroja Makkejs.

Nepareiza ir arī cilvēka rīcība kliegt vai grūstīt suni, kurš caur mājas vai dzīvokļa durvīm rej uz, piemēram, pastnieku. Labāk būtu rejošajam sunim vispār nepievērst uzmanību tādā brīdī, jo zināms, ka suņi necieš uzmanības trūkumu. Suns var domāt, ka kliedzot jūs piedalāties aizraujošā spēlē vai arī dusmojaties uz šo pastnieku līdz ar viņu.

Makkejs, kura grāmata «Animal Personality» iznāks aprīļa beigās, atklāj, ka cilvēki arī nepareizi rīkojas, kad kaķis plēš mēbeles. Tā vietā, lai kliegtu uz to, vienkārši telpā ir jāuzstāda nagu asināšanas alternatīva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu