«Lielāks skandāls par Votergeitu!» ASV kaislības ap slepenu FIB informantu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

ASV prezidents Donalds Tramps, reaģējot uz ziņām par īpašā slepenībā turēta informācijas avota Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) piegādāto informāciju izmeklēšanai par Krievijas iejaukšanos ASV 2016.gada prezidenta vēlēšanās, nodēvējis to par «lielāku [skandālu] nekā Votergeita», vēsta laikraksts «The Washington Post». Tiesa gan, salīdzinājumu ar Votergeitu lieto gan Tramps, gan viņa pretinieki - ļoti atšķirīgu iemeslu dēļ.

Trampu atbalstošie mediji cenšas panākt avota identitātes atklāšanu, uzskatot, ka tas izdarījis pārkāpumus, izspiegojot Trampa priekšvēlēšanu kampaņu.

Incidents nostādījis Trampu un Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētāju Devinu Nunesu pret ASV Tieslietu departamentu un izlūkdienestiem, kuri brīdina, ka konfidenciālā informācijas avota identitātes atklāšana varētu radīt draudus dzīvībai un apgrūtināt citas operācijas.

FIB pēdējās divas nedēļas mēģina mazināt riskus gadījumā, ja avota identitāte tiks atklāta, «The Washington Post» pastāstīja vairāki lietai pietuvināti cilvēki. Birojs cenšas pasargāt citas izmeklēšanas, kurās avots iesaistīts, un mazināt draudus ar to saistītajiem cilvēkiem.

«Oho, izskatās, ka atklātībā nonāk informācija, ka Obamas FIB «izspiegoja Trampa kampaņu ar iesūtītu informantu»,» tvīto Tramps. «Ja tā, tad tas būs lielāks [skandāls] nekā Votergeita!»

Tramps domā, ka varasiestāžu darbinieki ir sazvērējušies pret viņu, intervijā «The Washington Post» sacīja Trampa advokāts, bijušais Ņujorkas mērs Rūdolfs Džuljani. «Iepriekšējā valdība to darīja, bet pašreizējā valdība nezin kāpēc to piesedz,» uzskata Džuljani. Ja apstiprinātos ziņas par informantu, izmeklēšana par Trampa kampaņas saitēm ar Krieviju būtu «pilnīgi neleģitīma», paudis Trampa advokāts.

Nuness pieprasījis Tieslietu departamentam publiskot konfidenciālus dokumentus par FIB izmeklēšanas sākumu. Domājams, ka tajos figurē FIB avots.

«The Washington Post» iepriekš ziņojis, ka FIB informants ir ASV pilsonis, kas vairāku gadu garumā ziņojis FIB un Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Avots palīdzējis izmeklēšanā par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās gan pirms, gan pēc ASV īpašā prokurora Roberta Millera nozīmēšanas 2017.gada maijā.

«Tajā dienā, kad nespēsim aizsargāt cilvēkus-avotus, amerikāņi sāks justies mazāk droši,» trešdien, liecinot ASV Senātā, sacīja FIB direktors Kristofers Vrejs. «Šie avoti pakļauj sevi milzīgam riskam, sadarbojoties ar mums un mūsu ārvalstu partneriem. Viņiem jābūt pamatam ticēt, ka mēs pasargāsim viņu identitātes, daudzos gadījumos - arī viņu dzīvības un ģimenes locekļu dzīvības.»

Millera izmeklēšanas rezultātā līdz šim uzrādītas apsūdzības vairākiem Trampa kampaņai pietuvinātiem cilvēkiem, tostarp kampaņas bijušajam vadītājam Polam Manafortam un Trampa bijušam padomniekam nacionālās drošības jautājumos Maiklam Flinnam. Apsūdzības tika uzrādītas arī par «Putina pavāru» dēvētajam Jevgeņijam Prigožinam un vairākām citām fiziskām un juridiskām personām, kas saistītas ar viņa vadīto interneta «troļļu fermu».

Pielīdzinot situāciju 70.gados ASV notikušajam Votergeitas skandālam, Tramps sevi uzdod par vairāku augstu valdības amatpersonu sazvērestības upuri. Savukārt Trampa pretinieki šo pašu salīdzinājumu izmanto, runājot par lērumu ar Trampu saistīto skandālu.

Votergeitas skandāls nāca gaismā, kad «trešās šķiras laupīšana» Demokrātu nacionālās komitejas galvenajā mītnē atklāja plašu un ilglaicīgu politiskās sabotāžas un spiegošanas kampaņu, ko pret sāncenšiem un oponentiem veica toreizējā ASV prezidenta Ričarda Niksona administrācija. Šajā gadījumā ārvalstu spēki centās ietekmēt 2016.gada vēlēšanas, un izvirzītās apsūdzības liecina, ka vismaz daži Trampam pietuvināti cilvēki bija gatavi ar to sadarboties, norāda «The New York Times».

Tramps iepriekš apsūdzējis Obamu noklausīšanās iekārtu uzstādīšanā viņa «Trump Tower» ēkā, ko gan noraidīja paša Trampa administrācijas Tieslietu departaments. Arī šajā gadījumā pašlaik nav pamata domāt, ka FIB avotam ir kāda saistība ar Obamu vai viņa administrācijas amatpersonām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu