Havaju salās lavas straume dažu minūšu laikā noposta māju

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Havaju salās turpinās Kīlauea vulkāna izvirdumi. Svētdien lavas straume sasniedza Leilani dzīvojamo rajonu, nopostot vairākas mājas. Rajona iemītnieks Aizeks Krakauers nofilmējis, kā karstā lava apņem kaimiņu mājokļus.

«Manas mājas vairs nav. Tā bija mana māja! Rendija mājas vairs nav. Donnas mājas vairs nav,» skatoties uz postažu, sacīja tur dzīvojošais Stīvs Gebijs.

Raidorganizācijai CNN viņš pastāstīja, ka esot galdnieks un vulkāna aktivitātes skartajā rajonā dzīvojis vairāk nekā desmit gadus. Pēdējo trīs gadu laikā viņš pats savām rokām pārbūvēja māju.

Gebijs intervijā stāsta, ka maija sākumā esot atvadījies no izlolotās mājas gadījumā, ja pēc izvirduma tur vairs nevarēs atgriezties. «Tā bija nomaksāta. Nekāda hipotekārā kredīta,» viņš sacīja. «Es pastaigājos ap savu māju, nofilmēju to un būtībā pateicu atvadu vārdus.»

Viņš atzina, ka Havaju salu iedzīvotājiem jārēķinās ar vulkānisko aktivitāti. «Es to zināju, kad uz šejieni pārcēlos. Tas ir risks, ko uzņemas visi. Varbūt es zaudēju,» viņš teica.

Svētdien tika iznīcinātas vismaz desmit dzīvojamās mājas.

Pirmdien Havaju salu civilās aizsardzības dienests mudināja iedzīvotājus evakuēties no Leilani, lai netiktu tur iesprostoti gadījumā, ja lavas straumes nogriezīs ceļus.

Rajonam tuvumā atrodas vulkāniskā plaisa. No tās plūda lavas «strūklakas», kas dažbrīd sasniedza pat 60 metru augstumu.

Pavisam vulkāna apkaimē ir 24 plaisas.

Līdz šim nopostītas vairāk nekā 40 dzīvojamās mājas un 82 citas būves. Vairāk nekā 240 cilvēki izvietoti pagaidu patversmēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu