Slovēnijas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi Demokrātiskā partija

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Slovēnijā svētdien notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas visvairāk balsu ieguvusi bijušā premjerministra Janeza Janšas vadītā labēji centriskā Demokrātiskā partija (SDS), liecina vēlēšanu rezultāti pēc teju visu balsu saskaitīšanas.

SDS ieguvusi gandrīz 25% balsu, kas nodrošinās partijai 25 no 90 vietām parlamentā.

Otro vietu izcīnījis bijušā komiķa Marjana Šareca veidotais «antisistēmas» saraksts, kas ieguvis 12,7% balsu un attiecīgi 13 vietas parlamentā, paziņojusi Vēlēšanu komisija.

Līdz šim gatavību sadarboties ar SDS izteikusi vienīgi otra centriski labējā partija «Jaunā Slovēnija», kas vēlēšanās ieguvusi 7,1% balsu un attiecīgi septiņas vietas parlamentā.

Abām centriski labējām partijām kopā pietrūkst balsu valdības izveidošanai nepieciešamā vairākuma nodrošināšanai. Tas savukārt nozīmē, ka «antisistēmas» sarakstam var piederēt gala vārds nākamās valdības veidošanā.

Trešo vietu vēlēšanās izcīnījuši sociāldemokrāti (SD), kas ieguvuši 9,9% balsu, bet viņiem seko līdzšinējā premjera Miro Cerara pārstāvētā Modernā centra partija (SMC), kura ieguvusi 9,7% balsu. Savukārt par kreisā spārna partiju apvienību nobalsojuši 9,3% vēlētāju.

Vēlēšanās piedalījās gandrīz 52% no 1,7 miljoniem balstiesīgo vēlētāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu