Rīgas domē iesniegta portāla «ManaBalss.lv» iniciatīva «Par Āgenskalna tirgus glābšanu»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmdien Rīgas domē iesniegta «ManaBalss.lv» iniciatīva «Par Āgenskalna tirgus glābšanu», ko parakstījuši 2207 iedzīvotāji, informēja iniciatīvas autore Anda Baidekalna.

Iniciatīva aicina Rīgas domes Īpašuma departamentam uzlikt par pienākumu esošajam Āgenskalna tirgus apsaimniekotajam izstrādāt tā attīstības plānu līdz noteiktam termiņam, taču ne vēlāk kā līdz 2018.gada 31.janvārim.

Iniciatīvas parakstītāji vēlas, lai gadījumā, ja apsaimniekotājs tirgus attīstības plānu nav izstrādājis, vai arī izstrādātais plāns neatbilst tirgus vēsturiskajai funkcijai, noteikt, ka Īpašuma departaments šo attīstības plānu izstrādā patstāvīgi, saprātīgā termiņā, bet ne vēlāk kā līdz 2018.gada 28.februārim, nosakot par pienākumu apsaimniekotājam to realizēt ne vēlāk kā divu līdz trīs gadu laikā.

Tāpat iniciatīvā norādīts, ka pašvaldībai nepieciešams izmantot likumā paredzētās tiesības un piedzīt no iepriekšējā nomnieka zaudējumus par ēkas nolaišanu līdz esošajam stāvoklim, izmantojot gūto naudu tirgus attīstības plāna realizācijai.

«Valsts nozīmes kultūras pieminekļa statuss ēkai divkāršo atbildību, ar kādu jāizstrādā Āgenskalna tirgus attīstības projekts. Apšaubu, ka piedāvātais variants ar īpatnējo, sēnei līdzīgo piebūvi, ko piedāvāja AS «Rīgas Centrāltirgus» (RCT), uzskatāms par atbildīgi izstrādātu attīstības projektu. Atbildīgajām personām ieteiktu konsultēties ar apkaimes iedzīvotājiem, jo, piemēram, Pārdaugavas radošajam centram jau ir izstrādāta vīzija tirgus attīstībai, kas RCT piedāvātajā variantā tika pilnībā ignorēta,» pauda Baidekalna.

Kā ziņots, Rīgas domes Īpašumu departaments pārtrauks nomas līgumu ar AS «Rīgas Centrāltirgu» (RCT) par Āgenskalna tirgus apsaimniekošanu un rīkos jaunu nomas tiesību izsoli uz 30 gadiem, pagājušajā nedēļā lēma Rīgas domes Pilsētas īpašumu komiteja.

RCT valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks skaidroja, ka, lai maksimāli ātri dotu tirgotājiem iespēju atgriezties savās darba vietās un atjaunotu tirgus darbību, ēkas restaurācijas projekts sadalīts divās kārtās. Pirmajā kārtā plānots izbūvēt autostāvvietu, aiz kuras paredzēta atklātā āra tirdzniecība, kā arī atjaunot galveno tirgus ēku.

Galvenajā ēkā RCT paredz izvietot īres telpas, kurās plānots pieaicināt darboties, piemēram, Latvijas pasta filiāli, ēkas austrumu daļā izbūvēt telpas, kurās izvietot restorānu, kā arī izbūvēt tirgošanās vietas.

Druvinieks norādīja, ka ēku paredzēts atjaunot izmantojot visus trīs tajā esošos stāvus, tai skaitā pagrabstāvu. Valdes priekšsēdis klātesošajiem demonstrēja tirgus iespējamo vizuālo veidolu, demonstrējot, ka iekštelpās tiks izveidoti gājēju tilti, eskalatori, restorāns, kultūras pasākumu norises vietas un citas telpas, tādā veidā «tirgu padarot mūsdienīgu, bet nezaudējot tā vēsturisko veidolu.» Pirmās kārtas īstenošanai būtu nepieciešams finansējums aptuveni 4,5 miljonu eiro apmērā.

Savukārt tirgus atjaunošanas projekta otrajā kārtā RCT paredz veikt papildus ēkas izbūvi, kuru RCT nodēvējis par «gaileni». Vasaras sezonā būvi plānots izmantot kā āra tirdzniecības vietu, bet ziemas sezona, pievienojot tai pārsegumu - kā iekštelpu. Šajā piebūvē varētu notikt arī plānotie kultūras pasākumi.

Nepieciešamības gadījumā, trešā kārta paredzētu izbūvēt biroju un dzīvokļu ēku, kuras izbūve gan prasītu daļu tirgus āra tirdzniecības teritorijas zaudēšanas. Trešās kārtas izmaksas varētu būt 2,7 miljonu eiro apmērā.

Tāpat ziņots, ka, izvērtējot Āgenskalna tirgus vēsturiskā paviljona tehnisko stāvokli un tirdzniecības sarūkošās tendences tajā, Rīgas Centrāltirgus valde nolēmusi to sagatavot visaptverošai rekonstrukcijai. Ņemot vērā iecerēto darbu apjomu un veidu, rekonstrukcijas projekta realizēšanas laikā tirdzniecības process Āgenskalna tirgū tiks pārtraukts sākot no 2018.gada 1.janvāra.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) pēc Rīgas domes deputāta Viestura Zepa (LRA/LA) iesnieguma sākusi resorisko pārbaudi par Āgenskalna tirgus novešanu līdz avārijas stāvoklim.

Āgenskalna tirgus ir vecākais un plašākais Pārdaugavas tirgus, kas atklāts 1925.gadā. Tā kopējā platība ir 8300 kvadrātmetru. Āgenskalna tirgus paviljona projektu izstrādāja Rīgas galvenais arhitekts Reinholds Šmēlings. Āgenskalna tirgus ēkai raksturīgs 20.gadsimta sākuma racionālais jūgendstils.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu