ES komisāra izteikumi par Itālijas vēlēšanām izraisa asu kritiku

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas un Itālijas politiķus pārsteiguši ES budžeta komisāra Gintera Etingera izteikumi, kurus var interpretēt kā brīdinājumus itāļiem par viņu izvēlēm vēlēšanās.

Itālijas politiķi Etingera izteikumus nodēvējuši par absurdiem.

Itālijai nokļuva politiskā strupceļā pēc 4.martā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās nevienam politiskajam spēkam neizdevās iegūt pietiekamu vairākumu valdības izveidošanai. Populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) un labējās Līgas ieilgušie centieni izveidot valdību cieta neveiksmi nedēļas nogalē, izraisot tirgus svārstības un palielinot jaunu vēlēšanu iespējamību.

Etingers intervijā raidorganizācijai «Deutsche Welle» pauda cerību, ka ekonomiskā situācija Itālijā pamudinās vēlētājus nebalsot par galēji kreisām un galēji labējām partijām.

Komisārs norādīja, ka valsts obligācijas, banku tirgus vērtība un Itālijas ekonomika kopumā piedzīvojusi «ievērojamu kritumu», par ko var būt atbildīga valdības veidošana.

«Es varu tikai cerēt, ka šis spēlēs lomu vēlēšanu kampaņā, sūtot signālu vēlētājiem nedot varu populistiem», sacīja Etingers.

Rezumējot komisāra sacīto, žurnālists norādīja, ka «tirgi iemācīs Itālijai balsot par pareizo lietu». Etingers šo komentāru pēcāk retvītoja.

ES amatpersonas kritiski reaģēja uz Etingera komentāriem.

«Mans aicinājums visām ES institūcijām: lūdzu respektējiet vēlētājus. Mēs esam šeit, lai kalpotu viņiem, nevis pamācītu viņus,» tviterī paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera preses pārstāvis Margaritis Shins paziņoja, ka Junkers ir informēts par šīm «nesaprātīgajām piezīmēm».

«Itālieši un tikai itālieši būs tie, kas izlems savas valsts nākotni,» paziņoja Shins.

Junkers pēcāk apliecināja, ka Itālijas «liktenis nav atkarīgs» no tirgiem un Roma turpinās savu ES ceļu neatkarīgi no tā, kāda partija būs pie varas.

Itālijas politiķu reakcija uz Etingera izteikumiem bija vēl asāka, tostarp izskanējuši aicinājumi komisāram atkāpties.

«Trakums, viņiem Briselē nemaz nav kauna,» tviterī paziņoja Līgas vadītājs Mateo Salvīni.

«Tirgi iemācīs Itālijai, kā balsot. Tie man izklausās pēc draudiem! Es neesmu nobijies,» sociālajā tīklā «Facebook» turpināja Salvīni, aicinot Etingeru jau šodien atkāpties.

Pat Itālijas ES labvēlīgi noskaņotā Demokrātiskā partija (PD) kritizēja Etingeru.

«Neviens nevar teikt itāliešiem, kā balsot, arī tirgi ne. Itālija ir jāciena,» paziņoja partijas pagaidu līderis Maurīcio Martina.

Arī līdzšinējais Itālijas ekonomiskās attīstības ministrs Karlo Kalenda, kurš pārstāv PD, norādīja, ka Etingeram būtu jāatvainojas vai jāatkāpjas.

Savukārt M5S līderis Luidži Di Maio paziņoja, ka Etingera izteikumi ir absurdi.

«Šie cilvēki izturas pret Itāliju, kā vasaras koloniju, kur viņi ierodas pavadīt savas brīvdienas. Bet pāris mēnešu laikā dzims pārmaiņu valdība un Eiropā mēs beidzot tiksim cienīti,» paziņoja Di Maio.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu