Limbažos izrādīs muzikālo izrādi «Elles ķēķis. Ņujorka - Latvija»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Limbažu Administratīvajā ēkā trešdien plkst.18 notiks muzikālā izrāde «Elles ķēķis. Ņujorka - Latvija», informē izrādes producente Laila Baumane.

Izrāde veltīta Ņujorkas mākslinieku grupai «Elles ķēķis», kuras galvenie pārstāvji bija latviešu trimdas dzejnieki Gunars Saliņš un Linards Tauns Iestudējuma idejas, scenārija, dziesmu un video autore ir ASV dzīvojošā latviešu mūziķe un aktrise Laila Saliņa, kura šo stāstu izspēlēs kopā ar aktieri Gundaru Silakaktiņu. Iestudējuma režisore ir Dita Balčus, un producē Mūzikas un mākslas atbalsta fonds.

Dziesmas ar Gunara Saliņa, Tauna un Lalitas Muižnieces vārdiem uzvedumam sarakstījusi Saliņa. Izrādē skanēs gan vairākas dziesmas Saliņas un Silakaktiņa izpildījumā, gan dažādu autoru dzeja un dokumentāli stāstījumi par «Elles ķēķa» notikumiem.

Stāstot par mākslinieku grupas nosaukuma rašanos, Baumane stāstīja, ka Otrā pasaules kara laikā, notiekot pirmajām izsūtīšanām uz Sibīriju, daudzi latvieši nolēma izbēgt no draudiem, visu pametot, cerībā reiz atgriezties dzimtenē, kad tā atkal kļūs brīva. Pēc bēgļu gaitām liela daļa nonāca nometnēs Vācijā, tajās pavadot četrus, piecus gadus, gaidot atļauju emigrēt uz ASV un citām valstīm.

Savukārt pēc nonākšanas Ņujorkā 50. un 60. gados ostas rajonā «Hell’s Kitchen» apvienojās neliela jauno latviešu trimdas mākslinieku grupa, cerot uz pilnvērtīgu dzīvi atvērtā pilsoniskā sabiedrībā, kur viņu tiesības uz vārda brīvību un izpausmi tiktu aizsargātas. Mākslinieku grupu veidoja arī dzejnieki, rakstnieki, gleznotāji un mūziķi, kurus ietekmēja amerikāņu kultūra un mākslas virzieni. Kļūstot pazīstamiem ar nosaukumu «Elles ķēķis», tie ietekmēja arī citus latviešu māksliniekus brīvajā pasaulē, piebilda Baumane.

Nākamās iestudējuma izrādes paredzētas 10.maijā Saldus Mākslas skolā, 17.maijā Dobeles bibliotēkā, 22.maijā Rīgā, VEF Kultūras pilī, 23.maijā Liepājas muzejā, 24.maijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un 26.maijā Ungurmuižā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu