NATO pārbauda ātrās reaģēšanas vienības mācībās Čehijā un Nīderlandē

LETA/AFP/THE LOCAL
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien Čehijā un Nīderlandē NATO sākusi mācības, kurās tiek pārbaudīti jaunizveidotie ātrās reaģēšanas spēki, paziņojusi alianses amatpersona. Mācībās kopā iesaistīti apmēram 1500 karavīri. NATO pārstāvis Marjušs Levickis vēlāk norādīja, ka alianse jau izdarījusi pozitīvus secinājumus no šīm mācībām.

Nīderlandē uz manevriem mācībās «Noble Jump» (Cēlais lēciens) nogādāti 900 vācu un 200 nīderlandiešu karavīri, bet vēl 150 karavīri devušies uz Čehiju, pavēstījis kapteinis Mareks Maršaleks no Apvienoto spēku pavēlniecības Neapolē, Itālijā.

«Pirms divām dienām viņi saņēma uzdevumu doties no kazarmām uz pārvietošanas punktu,» Maršaleks pavēstīja žurnālistiem Hrudimas lidlaukā, kas atrodas apmēram 100 kilometrus uz austrumiem no Prāgas.

Mācības ir domātas, lai pārbaudītu NATO sevišķi ātrās reaģēšanas vienību operativitāti.

«Galvenais uzdevums ir pārbaudīt jauno koncepciju par ātro izvietošanos pāris stundu laikā pēc pavēles saņemšanas, nevis desmitu dienu laikā, kā agrāk,» reportieriem sacīja Čehijas bruņoto spēku ģenerālmajors Jirži Balouns.

Ātrās reaģēšanas spēki, tostarp Vācijas karavīri, bija gatavi pārvietošanai astoņu stundu laikā pēc pavēles saņemšanas.

«Mums ir jāizpilda ļoti blīvs grafiks, bet tas ir nepieciešams,» norādīja Nīderlandes bruņoto spēku ģenerālmajors Kēss Matheisens. «Mums ir jāpanāk, lai visi karavīri ar savu ekipējumu, ar transportlīdzekļiem (...) ir gatavi 48 stundu laikā,» viņš piebilda.

Mācības ar nosaukumu «Noble Jump» tiek organizētas ar mērķi pārbaudīt «Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības», kuras tika nolemts izveidot pērnā gada septembrī alianses samitā Velsā, lai stiprinātu NATO austrumu dalībvalstu drošību apstākļos, kad pieaugusi spriedze attiecībās ar Krieviju.

«Galvenais uzdevums ir pārbaudīt jauno koncepciju, kas paredz ātru spēku pārvietošanu dažu desmitu stundu, nevis kā iepriekš - dažu desmitu dienu, laikā pēc komandas saņemšanas,» sacīja Čehijas armijas ģenerālmajors Jirži Balouns.

«Scenārijs risinās Baltijas valstīs. Kontekstu varat iedomāties paši,» sacīja Balouns.

Līdzīgas ātrās reaģēšanas spēku mācības jūnijā paredzētas Polijā.

Oktobrī un novembrī 25 000 NATO karavīru ieradīsies uz vēl vienām ātrās reaģēšanas spēku mācībām Itālijā, Portugālē un Spānijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu