Pieci Holivudas aktieri - īsti sacīkšu braucēji

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press/TVNET kolāža

Daudzas slavenības nespēj atteikt eksotiskiem, jaudīgiem un ātriem auto. Ja nopelnīts ir pietiekami daudz, tad garāžās sabrauc Ferrari, Lamborghini, Porsche un citas līdzvērtīgas mašīnas, kas gan vairumā gadījumu reti tiek izmantotas tā, kā ražotājs to paredzējis. Tai pašā laikā ir arī tādas slavenības, kam ar ātrumu vien ir par maz, kam gribas ostīt benzīnu, meklēt adrenalīna upes izteku, riskēt un tiekties pēc uzvaras. Šoreiz iepazīstināsim ar piecām šādām lielo ekrānu zvaigznēm, kuras bez kovboju un siržu lauzēju atveidošanas spēkus izmēģinājuši arī sacīkšu trasēs.

 
Foto: Vida Press/Alamy

Džeimss Dīns

Džeimss Dīns nodzīvoja vien 24 gadus, tomēr savā īsajā mūžā paspēja sasniegt daudz. Viņš bija daudzu piecdesmito gadu tīņu un jauniešu elks, kurš sevī iemiesoja dumpinieka garu un savas aizraušanās ar automašīnām dēļ faktiski radīja jēdzienu aktieris-sacīkšu braucējs.

Foto: Vida Press/Alamy

Dīns tik ļoti aizrāvies ar braukšanu auto sacīkstēs, ka kinostudija Warner Brothers līgumā ar jauno aktieri pat iekļāvusi punktu, kas Dīnam aizliedza sēsties pie sacīkšu auto stūres, iekams nebūs pabeigta filmas Giant filmēšana. Kad tas bija noticis, Dīns ilgi negaidīja un iegādājās sacensībām sagatavotu Porsche 550 Spyder. Traģiskā kārtā Dīnam tā arī nebija lemts auto izmēģināt sacīkstēs - viņš gāja bojā avārijā 1955.gada 30.septembrī pa ceļam uz sacensībām Salinasā, Kalifornijas štatā.

Foto: Vida Press/Rex Features

 
Patriks Dempsijs
Patriks Dempsijs Foto: AFP/ScanPix

Patriks Dempsijs

Amerikāņu aktieris, kurš daudziem vislabāk zināms kā Dr. Dereks Šeparads televīzijas seriālā Grejas Anatomija (Grey's Anatomy).

Pariks Dempsijs (centrā) ar Red Bull F1 komandas pilotiem Maksu Verstapenu un Danielu Rikjardo
Pariks Dempsijs (centrā) ar Red Bull F1 komandas pilotiem Maksu Verstapenu un Danielu Rikjardo Foto: AFP/ScanPix

Lai arī Dempsijs savā karjerā ir filmējies ne vienā vien seriālā un kinofilmā, viņa aizraušanās ir autosports. Cita starpā viņš ir braucis gan IndyCar sērijas sacensībās, gan 24 stundu izturības sacensībās Deitonā, gan arī leģendārajās 24 stundu izturības sacensībās Lemānā un Baja 1000 apvidus sacensībās.

Foto: Reuters/ScanPix
Foto: Reuters/ScanPix

 
Foto: Vida Press/Alamy

Pols Ņūmens

Vēl viens slavens aktieris, kurš savu karjeru Holivudā mācēja prasmīgi apvienot ar autosacīkstēm. Benzīna smaržu Ņūmens saoda 1969.gada filmā Winning.

Foto: Vida Press/Alamy

Jau trīs gadus vēlāk viņš piedalījās profesionālās sacensībās, bet 1979.gadā ar Porsche 935 Lemānā izcīnīja 2.vietu kopējā ieskaitē un 1.vietu savā klasē.

Foto: Vida Press/Rex Features

1995.gadā viņš izcīnīja uzvaru savā klasē Deitonas 24 stundu sacensībās, bet 2005.gadā 81 gada vecumā kļuva par vecāko Rolex 24 at Daytona dalībnieku. Tāpat Ņūmena kontā ir četras uzvaras Amerikas Sporta automobiļu kluba (SCCA) organizētajos čempionātos.

 
Foto: Vida Press/Rex Features

Džeimss Gārners

Džeimss Gārners, filmējoties 1966.gada kinolentē Grand Prix, esot saņēmis uzslavas no britu autosacīkšu leģendas, divkārtējā F-1 pasaules čempiona Grehema Hila. Viņš Gārneram esot apgalvojis, ka aktieris ir pietiekami labs braucējs, lai startētu arī profesionāli.

Foto: Vida Press/Alamy

Aktiera kaislība bija apvidus sacensības, ne šoseja. Pats viņš cita starpā pieveica 1969.gada Baja 1000 braucienu pamatīgi modificētā Oldsmobile 442, kamēr citi autosportisti viņa izveidotās American International Racing komandas sastāvā brauca izturības sacīkstēs Lemānā, Deitonā un Sebringā.

Foto: Vida Press/Rex Features

 
Stīvs Makvīns
Stīvs Makvīns Foto: AP/ScanPix

Stīvs Makvīns

«Es pat nezinu, kas es esmu - aktieris, kurš brauc sacensībās, vai sacīkšu braucējs, kurš atveido lomas,» savulaik esot izteicies Stīvs Makvīns, kura kontā ir sacensības Britu salonautomobiļu čempionātā, Sebringas 12 stundu brauciens ar lauztu kāju un dažādas apvidus sacensības ar auto un motocikliem.

Foto: Vida Press/Everett Collection

Šis benzīngalva pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados izmēģināja daudzus un dažādus sacīkšu auto, kā arī motociklus.

Foto: Vida Press/Everett Collection

Arī ikdienā Makvīns bija īsts automīlis ar iespaidīgu eksotisku auto kolekciju. To vidū bija Porsche 917, Porsche 908 un Ferrari 512 no filmas LeMans, Jaguar D-Type XKSS, Ford GT40 un citas.

Foto: Vida Press/Alamy
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu