Latvijas Bankas ekonomiste: Algu pieaugums šogad Latvijā saglabāsies noturīgs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Algu pieaugums šogad Latvijā saglabāsies noturīgs, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē «makroekonomika.lv» prognozē centrālās bankas ekonomiste Ieva Opmane.

«Ņemot vērā, ka bezdarbs turpina samazināties un tā sarukums, lai gan nu jau lēnākos tempos, ir gaidāms arī visā 2018.gadā, sagaidāms, ka algu pieaugums saglabāsies noturīgs,» sacīja Opmane.

Viņa piebilda, ka arī maija patērētāju pārliecības aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāji sagaida mājsaimniecības finansiālās situācijas uzlabošanos tuvākā gada laikā. Tomēr algas nevar palielināt tāpat vien «no zila gaisa», citādi palielinātos draudi iegriezties algu-inflācijas spirālei - nopelnot vairāk, reālā iedzīvotāju pirktspēja nepalielinātos, jo atbilstoši augtu arī cenas.

«Pašlaik gan inflācija Latvijā ir mērena, un to vairāk ietekmējis energoresursu cenu pieaugums, bet ilgstošs algas pieaugums, ja tas būtu bez atbilstoša produktivitātes kāpuma, var radīt spiedienu uz cenām un uzņēmuma konkurētspēju. Lai arī cik skaisti neizklausītos vēlme, lai minimālā alga būtu 1000 eiro, katram lēmumam ir savas sekas - vai atbilstoši par litru pienu tādā gadījumā mēs būtu gatavi maksāt nevis vienu eiro, bet divus, piecus vai 10 eiro? Algu pieaugumam arī turpmāk jābūt saprātīgam un jāatspoguļo produktivitātes kāpums,» uzsvēra Opmane.

Viņa arī atzina, ka straujais algu pieaugums pirmajā ceturksnī kombinācijā ar mēreno inflāciju un likumdošanas pārmaiņām ir ļāvis būtiski palielināt reālās neto algas pieauguma tempu, tātad uzlabojusies nodarbināto pirktspēja.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā šogad pirmajā ceturksnī vidējā bruto (pirms nodokļiem) darba samaksa par pilnas slodzes darbu bija 961 eiro, kas ir par 8,6% jeb 76 eiro vairāk nekā 2017.gada attiecīgajā periodā. Savukārt vidējā neto darba samaksa, kas tiek aprēķināta, izmantojot darba vietā piemērojamos darba nodokļus, bija 713 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu