Laulības bez iebildumiem: līgavu nolaupīšana Kirgizstānā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

20 gadus vecā kirgīziete Burulaja Turdālija Kizija pagājušogad gatavojās kāzām, kas bija plānotas augustā. Taču dažus mēnešus pirms plānotajām precībām Burulaju nolaupīja cits vīrietis un mēģināja piespiest kļūt par viņa sievu. Lai arī «sievas nolaupīšana» Kirgizstānā ir sodāma tradīcija, šādi gadījumi joprojām notiek. Diemžēl Burulajas gadījums beidzās ar nāvi policijas iecirknī, kur viņa bija ieslodzīta kopā ar savu uzbrucēju, raksta RFE/RL.

Medicīnas skolu Biškekā absolvējusī Burulaja plānoja kāzas ar kirgīzu, ko valsts varasiestādes identificējušas tikai kā «N».

Aprīlī - četrus mēnešus pirms plānotajām kāzām - Burulaju nolaupīja 29 gadus vecs taksists. Kā RFE/RL Kirgizstānas servisam stāsta jaunietes tēvs, pirmajā reizē ģimenei izdevās Burulaju atrast un novērst piespiedu kāzas. Notikušais Burulaju izbiedēja, un viņa uz laiku pārcēlās pie radinieces, kura dzīvoja citā Kirgizstānas vietā.

Taču maija beigās jaunā sieviete atgriezās dzimtajā ciemā Sosnovkā, dažu desmitu kilometru attālumā no Biškekas, lai palīdzētu mātei un atzīmētu musulmaņu svēto mēnesi ramadānu. Kad Burulaja vakarā gāja uz veikalu, tas pats vīrietis viņu nolaupīja vēlreiz. Tēvs mēģināja sekot nolaupītāja automašīnai, bet, kad tas neizdevās, par nolaupīšanu paziņoja policijai.

Dažas stundas vēlāk Burulaja tēvam piezvanīja no iecirkņa, kur atradās arī viņas nolaupītājs. Viņa teica, ka neesot cietusi.

Kad tēvs ieradās policijas iecirknī, viņam paziņoja, ka

inspektori nezināmu iemeslu dēļ atstājuši Burulaju un uzbrucēju nepieskatītus vienā telpā.

Policisti iejaucās, kad no telpas atskanēja cīniņam līdzīgi trokšņi, apstiprināja policijas pārstāve Nazira Imangazijeva. Tēvs sacīja, ka vīrietis ne vien nodūris Burulaju, bet arī iegriezis sievietes ādā divus iniciāļus - Burulajas un viņas līgavaiņa N.

Uzbrucējs sadūra pats sevi un tika nogādāts slimnīcā.

Par notikušo sākta krimināllieta. «Policisti bija nolaidīgi un neizpildīja savus pienākumus. Kā aizdomās turamais ienesa policijas iecirknī nazi? Kur viņš dabūja nazi?» jautā vietējais prokurors Mambetalijs Turdumamatovs.

Kirgizstānā senā līgavu nolaupīšanas tradīcija ir aizliegta ar likumu, un 2012.gadā maksimālais cietumsods par šādu noziegumu tika pacelts no trim līdz desmit gadiem. Tomēr nolaupītāji pie atbildības tiek saukti reti; biežāk prokuratūra cenšas panākt, lai nolaupītājs un upuris vienojas savā starpā. Pastāv aizdomas, ka tāda pieeja tika izmantota arī Burulajas gadījumā.

Līgavu nolaupīšana tiek piekopta Armēnijā, Etiopijā, Kazahstānā, Dienvidāfrikā, bet jo īpaši - Kirgizstānas lauku reģionos.

Apmēram 20% meiteņu un jauno sieviešu Kirgizstānā tiek nolaupītas un piespiestas precēties,

atsaucoties uz ASV bāzētās Djūka Universitātes pētījumu, ziņo aģentūra «Reuters». Etnisko kirgīzu vidū katra trešā laulība ir nolaupīšanas rezultāts.

«Līgavainis» nolaupa noskatīto sievieti un aizved uz savām mājām, kur cenšas viņu piespiest parakstīt vēstuli, ka viņa piekrīt laulībām, un apsegt galvu ar «laulību šalli». Daudzos gadījumos «līgavainis» izvaro savu iecerēto, lai viņai būtu kauns atgriezties pie ģimenes, briesmīgo paražu apraksta ANO Apdzīvotības fonds.

«Pēc nolaupīšanas šīs sievietes vairs neuzskata par jaunavām. Turklāt iespējams, ka viņas uzskatīs par stūrgalvīgām un nepaklausīgām, ja viņas atsakās precēties, un līdz ar to viņas ir mazāk pievilcīgas citiem potenciālajiem pielūdzējiem,» teikts fonda ziņojumā.

Lai arī Kirgizstāna 2013.gadā aizliedza līgavu nolaupīšanu, bet 2016.gadā - bērnu laulības, katru gadu tur laulībām tiek nolaupītas 12 000 jaunu sieviešu un nepilngadīgu meiteņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu