Valdība atbalsta «Augstsprieguma tīkla» pamatkapitāla palielināšanu par € 57 miljoniem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Valdība šodien atbalstīja AS «Augstsprieguma tīkls» (AST) pamatkapitāla palielināšanu par 57,4 miljoniem eiro, kas saistīts ar pagājušā gada nogalē ņemto aizdevumu Valsts kasē dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS «Conexus Baltic Grid» («Conexus») akciju iegādei, informēja AST pārstāve Aija Ikstena.

Kā norādīja AST valdes priekšsēdētājs Varis Boks, «Conexus» akciju iegāde ir ekonomiski izdevīgs darījums un nekādā ziņā neietekmēs elektroenerģijas pārvades tarifus. Aizdevumu procentus paredzēts segt no «Conexus» saņemtajām dividendēm.

««Conexus» peļņa 2017.gadā bija 17 miljoni eiro, atbilstoši AST īpašumā esošo akciju īpatsvaram AST piekrītošā peļņas daļa ir 5,8 miljoni eiro jeb aptuveni 10% no pirkuma cenas. Saskaņā ar «Conexus» akcionāru sapulces lēmumu par peļņas sadali AST 2018.gada maijā no «Conexus» ir saņēmis dividendes 4,8 miljonus eiro, kas caur AST dividendēm atgriezīsies valsts budžetā, pārējā peļņas daļa pašreiz ir ieskaitīta nesadalītajā peļņā,» darījumu skaidroja Boks.

Būtiskākie mērķi, iegādājoties «Conexus» akcijas, ir reģionāla dabasgāzes tirgus veidošana, tālāka Latvijas enerģijas tirgu integrācija Eiropas Savienībā un Latvijas energoapgādes drošuma un konkurētspējas uzlabošana. Tāpat akciju iegādes rezultātā pieaugs AST vērtība, spēja piesaistīt finansējumu, kas uzņēmumam ir nozīmīgs apsvērums, risinot nepabeigto elektroenerģijas pārvades aktīvu piederības jautājumu, uzsvēra Boks.

Jau ziņots, ka atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz 2017.gada beigām «Conexus» bija jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar «Latvijas gāzes» īpašniekiem nesaistītas personas. Šī prasība neatteicas uz finanšu investoru «Marguerite Fund». Tādējādi līdz 2017.gada beigām «Conexus» akcijas bija jāpārdod tādiem akcionāriem kā «Gazprom», «Itera Latvija» un «Uniper».

Pērn 15.decembrī tika panākta vienošanās ar «Uniper» par tai piederošā 18,31% «Conexus Baltic Grid» akciju iegādi, bet 27.decembrī noslēgts līgums par «Itera Latvija» piederošo akciju iegādi. Savukārt par «Gazprom» akciju pārdošanu informācija patlaban vēl nav saņemta.

Līdz ar to «Gazprom» pieder 34,1% «Conexus Baltic Grid» akciju, kamēr 29,06% pieder «Marguerite Gas», 34,36% - AST, bet 2,48% pārējiem akcionāriem.

AST ir neatkarīgs elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades pakalpojumu, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, un nodrošina brīvu trešās puses pieeju pārvades tīklam. Veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu elektroenerģijas pārvadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu