Kuba gatavojas reformēt ekonomiku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kuba veiks grozījumus konstitūcijā, lai vēl vairāk atvērtu ekonomiku, tomēr nemainīs «negrozāmo sociālisma raksturu», pirmdien paziņoja varas iestādes.

Bijušais Kubas prezidents Rauls Kastro, kurš aprīlī atkāpās no amata, 2011.gadā ieviesa reformas, lai atvērtu centralizēto ekonomiku nelieliem privātiem uzņēmumiem un ārvalstu investīcijām.

Šīs pārmaiņas pirmajos gados izraisīja aktivitātes uzplūdus, kubiešiem atverot restorānus un citus nelielus uz pakalpojumiem orientētus uzņēmumus. Šīs pārmaiņas tomēr nenoveda līdz cerētajam ekonomikas uzplaukumam.

Parlamenta ārkārtas sesijā sestdien tiks izveidota īpaša komisija konstitūcijas grozījumu izstrādāšanai, kurus deputāti apspriedīs pirms referenduma rīkošanas par tiem.

Ierosināto grozījumu detaļas netika izpaustas, bet ir gaidāms, ka tie turpinās Raula Kastro sāktās reformas. Grozījumi arī nodrošinās likumīgu pamatu jau veiktajām pārmaiņām.

Kad Rauls Kastro 19.aprīlī nodeva prezidenta amatu 58 gadus vecajam Migela Diasam-Kanelam, viņš uzsvēra, ka šīs reformas «nav domātas tam, lai mainītu negrozāmo sociālisma raksturu» Kubā.

Ir gaidāms, ka Kastro līdz 2021.gadam paliks Kubas Komunistiskās partijas ģenerālsekretāra amatā.

Kubas konstitūcijā kopš tās pieņemšanas 1976.gadā grozījumi ir veikti trīs reizes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu